Kommunene må følge loven!

norges_lover_webNationen skrev forrige fredag om at «Frivillige vil bli møtt likt av det offentlige». Det stiller vi oss helhjertet bak! Men en intensjonserklæring for samspill med frivillig sektor må bli mer enn bare gode intensjoner. Når mange kommuner ikke engang følger opp frivillighetens lovgitte rettigheter, trengs det instruksjoner – kanskje tilmed reaksjoner.

I Voksenopplæringsloven slås det fast at alle kurs og opplæringsaktiviteter i frivilligheten som mottar «tilskudd til voksenopplæring» har krav på gratis undervisningslokaler. I fjor gjaldt dette 42984 kurs for til sammen 493 180 deltakere. Realiteten rundt i kommune-Norge er en helt annen. Mange steder bruker frustrerte frivillige mye tid og ressurser på å kjempe for gratis lokaler som de egentlig har lovfestet rett til.

SkoleromDet har hovedsakelig to årsaker:

1. Mangel på kunnskap
Mange kommuner vet ikke at organisasjonene har rett til gratis lokaler, og «tror ikke på» at voksenopplæringsloven styrer dem, siden informasjonen om dette ofte kommer fra de berørte og ikke fra staten eller lovgiverne direkte.

2. Økonomisk motivasjon
Mange kommuner har gjort skolene om til resultatenheter som selv er ansvarlig for sin økonomi. For å komme i økonomisk balanse forsøker mange skoler å stramme inn vilkårene for utleie mest mulig, for å presse organisasjonene til å velge andre alternativer. Vanlige «triks» er å innskrenke semesterets varighet eller bare tilby uegnede rom – for eksempel med stoler og pulter tilpasset 1.klassinger.

Kommunene er forpliktet til å tilby gratis lokaler til frivillige organisasjoner som gjennomfører kurs og opplæring. Selv om den aktuelle paragrafen for tiden evalueres for å bli bedre, tydeligere og mer detaljert, hindres ikke knesetting av et klart prinsipp: Kommunene må følge loven.

Voksenopplæringsforbundet utfordrer Regjeringen til å informere kommunene om hvilke lover som gjelder – og til å si klart i fra om at det må bli slutt på triksingen! Først da kan vi komme oss videre fra de gode intensjonene og over i det gode samspillet.

Gro Holstad 
Generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet

Innlegget stod også på trykk i Nationen 18.09.14

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Kommunene må følge loven!

  1. Per Martinsen sier:

    Hei vi i LHL Skedsmo leier timer i Skedsmo hallen til yoga og betaler for leie skal vi det

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s