Veien videre for Arendalsuka

Hilde_stand_breddeformat– Det var bare været som ikke var helt perfekt under Arendalsuka, sa fylkesmann Øystein Djupedal på politisk kvarter forrige uke. Vi på stand 79 synes også at mye var bra, men mener likevel at det er viktig ikke å bli for selvtilfreds. For vi er ikke der ennå, at dette kan karakteriseres som en reell folkefest for folkestyret. Men det kan bli det!

Arendalsuka har potensiale til å bli et årlig høydepunkt for alle politisk interesserte her til lands. Men det er fortsatt overhengende fare for at dette blir en «fetter- og kusinefest» for politikere, journalister og organisasjonsfolk. Den påstanden baserer vi på vårt inntrykk fra egen stand forrige uke: Forholdsvis mange av de besøkende er lønnet for å være på Arendalsuka: De er på jobb og står egentlig på en annen stand. Det er ingenting galt med det. Møteplasser på tvers av organisasjoner og bransjer kan føre mye godt med seg. Men Arendalsuka må nå ut til mange flere!

Denne kronikken stod på trykk i Agderposten 22/8

Kronikken stod også på trykk i Agderposten 22/8

For å lage ei Arendalsuke for alle foreslår vi fem konkrete grep:

1) Ta lørdagen i bruk
Festivalen må inkludere lørdagen som stand- og arrangementsdag. Skal møteplassen bli aktuell for folk, må sentrale politikere være til stede og aktuelle debatter foregå når de har fri fra jobb. Vi kan ikke la bekvemmelighetshensyn for sentrale politikere og oss andre som er på jobb, hindre Arendalsuka i å bli en folkelig møteplass.

2) Lag uterestaurant på torget
En ekte festival har matboder og uteserveringer. I år var torvet i Arendal tatt i bruk, men det foregikk lite aktivitet der. Hva med å engasjere noen organisasjoner til å etablere uteservering der under festivalen. Det trekker til seg besøkende, skaper bedre sirkulasjon blant folk og gir mer attraktive standplasser i den delen av byen. Det etablerer også en god uformell møteplass for politikere og besøkende.

3) Bli i Arendal
Det er mange grunner til at Arendal egner seg godt som ramme for denne uka. I tillegg til å være en sjarmerende sørlandsby har den et kompakt sentrum med rom for mange arrangementer og utstillere. Samtidig er det litt vanskelig å komme seg derifra når du først har kommet dit. Det er ikke for lett for de politiske toppene å suse inn – ta en debatt – og så reise hjem. De uformelle møtene mellom politikere og mannen i gata utgjør noe av det unike med slike festivaler. Vi må legge til rette for mange slike møter, for de bidrar til å redusere politikerforakt og til å styrke demokratiet nedenfra.

4) Få kulturlivet på banen
Det er for lite kultur i Arendalsuka, både i debattene, på scenene og ikke minst ute i det offentlige rommet. Vi oppfordrer til å involvere folkelige kulturorganisasjoner i planleggingen for å få dans på torget, gateteater og levende musikk i bybildet. Større involvering av det frivillige musikklivet i tillegg til det profesjonelle vil skape mer aktivitet og trekke flere folk.

5) Videreutvikle læringsarenaen
Arendalsuka er en kjempestor uformell læringsarena. Her finner vi debatter, møter mellom folk og tid til refleksjon og samvær. Det må tas vare på og videreutvikles: Vi foreslår å senke terskelen for å lage et arrangement ved for eksempel å oppfordre organisasjonene til å ta i bruk sin egen stand som arrangementsarena. Det innebærer kanskje også at teltene bør kunne være større – og stand-området litt mer utstrakt?

Ambisjonen for Arendalsuka må være å skape en levende politisk møteplass som fremstår som et «must» for alle politisk interesserte. Sammen kan vi skape en festival som har like naturlig plass i kalenderen som Øya eller Hovefestivalen har for popmusikkelskere.

Takk for i år. Nå er det under et år til neste gang. Vi hjelper gjerne til på den dugnaden som må gjøres før den tid!

Hilde Søraas Grønhovd 
Rådgiver i Voksenopplæringsforbundet
Stand 79 

SE OGSÅ BILDEBLOGGEN: Slik kurset vi Arendalsuka

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Veien videre for Arendalsuka

  1. Tilbaketråkk: Slik kurset vi Arendalsuka | VOFO mener…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s