GJESTEBLOGG: Bunadskjorte fra Thailand

Iselin_Nyboe_Venstre– Uten at vi satser på videreføring av kunnskap, kultur og tradisjon vil kunnskap som bunadssøm gå tapt og bunader vil i fremtiden bli produsert i utlandet, skriver Iselin Nybø, Stortingsrepresentant for Venstre (Rogaland). 

Flere ganger i året bruker jeg Jelsa-bunaden min. Den er det fineste plagget jeg har. Bunaden er brodert av min mor og montert av min faster og det ligger mange arbeidstimer bak. Uten at vi satser på videreføring av kunnskap, kultur og tradisjon vil kunnskap som bunadssøm gå tapt og bunader vil i fremtiden bli produsert i utlandet.

Regjeringen har nå lagt frem et budsjett med dramatiske kutt for studieforbundene, som i dag generer en enorm innsats fra frivillige for å drive opplæring av voksne. Et slikt kutt kan få dramatiske konsekvenser for organisasjoner som Norges Husflidlag som med sine 60 000 kurstimer årlig i alt fra bunadssøm til pilfletting er med på å videreføre viktig og verdifull kunnskap innen husflid. Et slikt kutt som regjeringen nå legger opp til vil gjøre det dyrere å delta på kurs og mange kurs vil sannsynligvis forsvinne. Og når kursene forsvinner så forsvinner også kunnskapen. Jeg hadde forventet en helt annen holdning til kunnskap, tradisjon og frivillighet fra et parti som ofte kalles «bunadshøyre».

Heldigvis skal dette budsjettet ikke vedtas slik det nå foreligger. Venstre skal være med å sette sitt stempel på det, og for oss er bunadssøm noe vi fortsatt ønsker at vi skal drive med rundt om i landet.

Iselin Nybø
Stortingsrepresentant for Venstre
Fungerende leder i KUF-komiteen

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til GJESTEBLOGG: Bunadskjorte fra Thailand

  1. Det handler om å ta vare på og videreføre og fornye Norsk kulturhåndverk gjennom opplæring da skoleverket i dag ikke tar ansvar for dette. Ingen selvfølge i dag at unge voksne kan strikke f.eks. Hvordan skal de da bringe kunnskapen videre til nye generasjoner. Norges Husflidslag gjør en enorm innsats gjennom alle sine lokallag over hele landet som driver opplæring gjennom sin kursvirksomhet.
    Vi bærer kulturhåndverk videte. Medlem av Norges Husflidslag http://www.husflid.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s