Frivillige organisasjoner lykkes med læring

Fra representantskapets årsmøte 2014

Fra representantskapets årsmøte 2014

Representantskapet i Voksenopplæringsforbundet er stolte over resultatene som ble presentert i forskningsrapporten «En ordning, et mangfold av løsninger – Forskningsprosjekt om studieforbund». I rapporten, som var bestilt av Kunnskapsdepartementet og klar i januar i år, presenterer Oxford Research svarene som ett års forskning på studieforbund har gitt – og svarene er gode for kunnskapsnasjonen Norge.


Studieforbundene yter god service for organisasjonene
De sytten godkjente studieforbundene i Norge har over 450 medlemsorganisasjoner som driver med opplæring. Forskningen viser at studieforbundene er en god støtte for disse organisasjonene. Fra rapporten: «Våre funn tyder på at studieforbundsordningen som sådan oppfyller målene slik disse er formulert, og at studieforbundene er en ressurs for sine medlemsorganisasjoner.»

- Kursene holder høyt faglig nivå. Det er dommen fra over 4000 kursdeltakere som deltok i deltakerundersøkelsen.

– Kursene holder høyt faglig nivå. Det er dommen fra over 4000 kursdeltakere som deltok i deltakerundersøkelsen.

De frivillige organisasjonene arrangerer gode kurs
Det arrangeres årlig over førti tusen kurs gjennom studieforbundsordningen, med til sammen en halv million deltakere. Forskningsprosjektets store deltakerundersøkelse viser at kursene har stor nytteverdi. Fra rapporten: «Deltakerne opplever et stort utbytte av å gå på kurs. Særlig stort er utbyttet for deltakerens sosiale liv, og for læring og motivasjon.» I svar fra over 4 400 kursdeltakere går det frem at 79 % opplever at kursene har høyt faglig nivå, og at hele 92 % ville anbefalt kursene til andre.

Tilskudd til studieforbund er vel anvendte penger
Når målet er at alle skal ha tilgang til læring, så er kurs i frivillige organisasjoner svært gode, men også svært kostnadseffektive, virkemidler. Rapporten fra Oxford Research forteller at kronene fra statstilskuddet har en utløsende effekt for læringsaktivitet i organisasjonene. Fra rapporten: «Statstilskuddet utgjør kun en liten, men i mange tilfeller avgjørende del av kursenes totale inntekter»

Representantskapet i Voksenopplæringsforbundet mener at tilskuddet til studieforbund må trappes opp betydelig i årene fremover, slik at flere kan få muligheter til å lære og la seg motivere på kurs i studieforbund og frivillige organisasjoner.

Representantskapet i Voksenopplæringsforbundet ber om at studieforbundene og de frivillige organisasjonene får en aktiv rolle i Norges implementering av OECDs Skills Strategy og oppfølgingen av den internasjonale rapporten om voksnes ferdigheter – PIAAC.

Denne uttalelsen ble vedtatt på Representantskapets årsmøte 26/5-14

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s