Læringsmuskler for et godt læringsliv

Kristin Skogen Lund, foto Peer Dahl/ Wikipedia

Kristin Skogen Lund, foto Peer Dahl/ Wikipedia

«Vi lærer gjennom hele livet; i utdanning, på arbeidsplassen, i fritiden og i organisasjonslivet. Summen av dette er læringslivet”, skriver NHO i grunndokumentet til sin Årskonferanse denne uken. Mottoet var nettopp LÆRINGSLIVET. VOFO gratulerer med godt begrep. Vi bifaller også at både NHO og regjeringen vil legge økt vekt på livslang læring.

”Kunnskap er ikke noe man får, det er noe man tar”, skriver NHO videre. Det er en svært viktig erkjennelse. For kunnskap krever innsats. Og kunnskap oppstår ikke i et vakuum. Læring gjennom livet forutsetter minst to ting: At man befinner seg i en god læringskultur der man ser på læring som noe positivt og stimulerende, og at man holder læringsmusklene ved like. Derfor mener vi at den læringen som foregår ”i fritiden og i organisasjonslivet” ikke bare er viktig i seg selv, men også for den mer instrumentelle opplæringen som foregår i skole og bedrift.

Alastair-workshopArbeidsplassen framheves mer og mer som det ”riktige” stedet for å lære. Ja, man lærer jo mest – og kanskje best – der man er mest. De som nettopp er ferdig med en lengre utdannelse svarer at det er i skolen de har lært mest, mens de som har vært i en og samme jobb i mange år naturligvis svarer at det er der – i jobben – de lærer.

Poenget: Vi må ikke sette de ulike læringsarenaene opp mot hverandre. De utfyller hverandre!

Vi vil advare NHO og Erna Solberg mot å fokusere for ensidig på læringens kortsiktige nytteverdi – på det instrumentelle. Læring har egenverdi – ikke bare for trivsel og velbehag men også for styrking av læringskultur og trening av læringsmusklene.

Enten nyttårsforsettene er å lære mer i skolen eller på kurs, eller om du står foran et jobbskifte som krever ny kunnskap har vi en klar oppfordring: Vis læringsmuskler!

Sturla Bjerkaker

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s