VOFO er en utenlandsk agent

agent_profilDet høres ganske fjernt ut, ikke sant? Men sannheten er at hvis VOFO hadde holdt til i Russland måtte vi registrert oss som utenlandsk agent for å kunne eksistere. I dag, 21. november, er det ett år siden den såkalte «utenlandsk agent-loven» trådte i kraft i Russland. Den er en trussel mot demokratiet. «Utenlandsk agent-loven» pålegger ikke-kommersielle organisasjoner som driver med politisk virksomhet og som mottar støtte fra utlandet å registrere seg som «utenlandske agenter». Betegnelsen er en etterlevning fra Sovjet-tiden, hvor den ble brukt til å henge ut dissidenter som kritiserte myndighetene. Den gir assosiasjoner til «forræderi» og «spionasje». Det er liten tvil om at hensikten med loven er å ødelegge organisasjonenes anseelse og skape mistillit til dem blant folk flest.

Det sterke sivilsamfunnet er en bærebjelke i det norske demokratiet. Og studieforbundenes oppgave har alltid vært å gi opplæring, spre kunnskap og bygge et sterkt sivilsamfunn og et livskraftig demokrati nedenfra. Det står sågar svart på hvitt i det aller første målet i voksenopplæringsloven. Det er et ansvar vi tar på alvor. Det ansvaret innebærer også å vise solidaritet med våre naboer der disse rettighetene er truet!

agent_delebildeI Amnestys uttallelse om saken heter det at «Russiske organisasjoner forteller at folk klistrer klistremerker på lokalene deres eller hjemmene deres, hvor det står at «Her er en utenlandsk agent». Dette er rett og slett en svertekampanje, og det er ingen tvil om at denne loven gjør det ekstremt vanskelig å drive organisasjonsvirksomhet i Russland».

Sammen med mange andre organisasjoner støtter Voksenopplæringsforbundet Amnestys solidaritetsaksjon «agent for en dag». Vis din solidaritet du også, ved å like og dele denne saken på facebook og ved å signere oppropet til Putin her: http://amnesty.no/putinaksjon

Vi som utgjør sivilsamfunnet og demokratifundamentet må vise vår støtte til sivilsamfunnet og organisasjonslivet i vårt naboland i øst. Vi aksepterer ikke at organisasjonslivet i Russland kveles!

 Hilde Søraas Grønhovd

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s