VOFOs Brev til kunnskapsministeren

Torbjørn Røe Isaksen (foto: stortinget.no)

Torbjørn Røe Isaksen (foto: stortinget.no)

Torbjørn Røe Isaksen er Norges nye kunnskapsminister, og i ukene frem mot 8. november skal han og den nye regjeringen sette sitt preg på statsbudsjettet for 2014.

I samarbeid med studieforbundene har Voksenopplæringsforbundet satt ned på papir noen gode råd til dette arbeidet. Disse ble sendt med brev både til kunnskapsministeren og regjeringspartienes representanter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. (KUF)

Her kan du lese brevet.


Til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen
Kopi: Storfraksjon H/Frp i KUF-komiteen

Oslo, 21/10-13

Studieforbundene i statsbudsjettet 2014
Studieforbundene har en halv million deltakere på kurs hvert år. Resultatene av det er tydelige i OECDs ferske PIAAC-rapport: Norge er det landet som har desidert høyest deltakelse i opplæring blant personer med lave grunnleggende ferdigheter (nivå 1 og lavere). Det betyr at vi når ut med opplæring til nesten alle – det er et svært viktig fundament å bygge videre på.

Studieforbundene har store forventninger til den nye regjeringen. Vi driver kurs og opplæring gjennom 450 frivillige organisasjoner i hele landet. For å innfri regjeringsplattformens høye ambisjoner på frivillighetsområdet, er det nødvendig med en kraftig økning på kapittel 254 post 70 «Tilskudd til voksenopplæring» i løpet av fireårsperioden, men vi er forberedt på å gi Regjeringen litt mer enn fjorten dager på å realisere dette.

Tilskudd til voksenopplæring (Kap 254 post 70)
I budsjettproposisjonen foreslås det en gjennomgang av tilskuddet til voksenopplæring. På vegne av studieforbundene er vi svært positive til en avbyråkratisering og forenkling av tilskuddsordningen. Vi tror det vil gi bedre rom for måloppnåelse. Vi forventer at forskningsrapporten om studieforbund som Kunnskapsdepartementet har bestilt, og som Oxford Research avlegger ved årsskiftet blir lagt til grunn for framtidig politikk og tilskuddsregime.

  • I statsbudsjett for 2014 forventer vi at rammevilkårene blir holdt uendret. Det er naturlig å gjøre endringer og å styrke sektoren først når tilskuddsordningen er gjennomgått og forskningsresultatene ligger på bordet.

BKF-Basiskompetanse i frivilligheten
Høyres og Regjeringens forslag om å innføre en ny ordning med «BKF – basiskompetanse i frivilligheten» er spennende. Basert på vår kjennskap til BKA-programmet (Basiskompetanse i arbeidslivet) og vår nære tilknytning til frivilligheten tillater vi oss likevel å komme med en advarsel: BKF-programmet må ikke skape nytt byråkrati. Unngå at programmet blir så firkantet at det ekskluderer sin egen målgruppe, utform det heller på frivillighetens premisser! Vi tror det er to viktige forutsetninger for å oppnå positiv effekt av BKF i målgruppa: At det er kurs man deltar på av egen fri vilje, og deltakerne er motivert for å lære. Studieforbundenes ekspertise er nettopp frivillig læring.

  • Vi ønsker dialog med Kunnskapsministeren, slik at vi kan gi innspill på utformingen av BKF-programmet. Målet er et ubyråkratisk program som når ut med kompetanseheving til noen av de mest sårbare i det norske samfunnet.

Lykke til med viktig innsats, vi gleder oss til samarbeidet framover!

Med beste hilsen Voksenopplæringsforbundet,

Sturla Bjerkaker/s/                                                   Hilde Søraas Grønhovd/s/
Generalsekretær                                                        Kommunikasjonsrådgiver

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s