Nytt Storting – nye muligheter!

Stortinget_webValget er over, og denne uken ble det første møtet holdt i det 158. Storting.

Mens Erna og Siv trekker tau, svelger kameler, legger kabal og hva de nå gjør på Sundvolden, venter vi på avskjedsbudsjettet til den rødgrønne regjeringen. Hva det bringer vet vi ikke. Og hvordan det ser ut når det blir vedtatt i desember er uomtvistelig i det blå.

Men vi vet hva som står i programmene som partiene gikk til valg på. Vi vil minne om det nå som valgkampens kappestrid om å overby hverandre er overstått.

Laering_paagaarI følge programmene er det nemlig et flertall i det nye Stortinget som vi bevare eller styrke studieforbundene og satse på livslang læring. Det er et godt utgangspunkt for en spennende politisk høst.

Sentrumspartiene er studieforbundenes stabile støttespillere. Både Venstre og Kristelig Folkeparti, som nå får en nøkkelrolle i Stortinget, sier tydelig at de vil

«sikre studieforbundene tilfredsstillende finansiering gjennom økte budsjettrammer.»

Her kan de alliere seg med Senterpartiet, som i sitt program slår fast at

«Kurs gjennom frivillige organisasjoner er viktige for kompetanseutviklingen.  Senterpartiet vil derfor styrke studieforbundene».

I alliansen for studieforbundene er også SV en selvsagt partner. I sitt program slår de fast at de

«vil legge fram en stortingsmelding om livslang læring, utvide ordningen med Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) og sikre studieforbundenes rolle, både som tilbydere av formelt kompetansegivende studier og av kurs til allmenn nytte.»

Men alliansen for studieforbundene består ikke bare av små partier. Den gis tyngde gjennom Arbeiderpartiets deltakelse. Landsmøtet i Arbeiderpartiet vedtok i programmet at de skal

«sørge for å sikre mulighetene til livslang læring og mer kompetanseutvikling i alle deler av arbeids- og samfunnslivet.» Og ikke minst «opprette flere relevante videreutdanningsplasser i nært samarbeid mellom høgskoler, studieforbund og lokalt arbeidsliv.»

Foto: Morten Sestoft

Foto: Morten Sestoft

Til sammen har denne alliansen for studieforbundene – altså Arbeiderpartiet, Kristelig folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti – 91 mandater på Stortinget. Vi minner om at det utgjør et flertall. Det forplikter!

Hilde S. Grønhovd

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s