Med kurs for lykke

lykke_løpe_læreDe materielle forutsetningene for å være lykkelig har aldri vært bedre enn i Norge i 2013. Hvorfor er vi da ikke lykkeligere? I kveld har NRK premiere på sin nye livsstilsserie «Oppdrag lykke» som tar opp denne problemstillingen. Kan fire vanlige mennesker som synes hverdagen er grå lære å bli lykkeligere? I løpet av fire måneder skal lykkeforsker Lisa Vivoll Straume lære dem teknikker fra Positiv psykologi.

Det at «LYKKE» er et stort samtaletema og samfunnsspørsmål må være et typisk eksempel på overflødighetssamfunnet vi lever i: Antakelig fantes ikke en gang ordet i vokabularet til våre slitende og hardtarbeidende besteforeldre. Men det er like fullt et godt tidsbilde på 2013. Og jeg er spent på deltakernes refleksjoner og utvikling. Kan lykke læres?

Tre råd for lykke
Søndag var lykkeforskeren Lisa Vivoll Straume gjest i radioprogrammet Brunsj på NRK P1. Der ga hun lytterne tre gode råd for å bli lykkeligere.

Mer tilstede - mindre mobil - mer lykkelig?

Mer tilstede – mindre mobil – mer lykkelig?

1) Plei dine nære relasjoner. Inviter noen på besøk eller ring til noen du ikke har snakket med på lenge.

2) Vær mer tilstede i øyeblikket. Øv på å ha fokus der du er, på det du gjør og de du er sammen med. Legg bort telefonen når du hjelper barna med leksene.

3) Meld deg på et kurs! Læring er utrolig viktig for lykkefølelsen.

For et par uker siden hadde Voksenopplæringsforbundet besøk av tjue Sør-Koreanere. De var på studiebesøk i regi av National Institute for Lifelong Learning. Og deres hypotese for turen var helt i tråd med det lykkeforskeren hevder: de tror livslang læring og lykke i befolkningen henger sammen.

Norges største på kurs
Studieforbundene er samlet sett Norges desidert største kursarrangør. Til sammen går nesten en halv million nordmenn på kurs i frivillige organisasjoner og studieforbund hvert år.

Er lykken å lære å synge firestemt?  Foto: Gospelkoret INC

Er lykken å lære å synge firestemt?
Foto: Gospelkoret INC

Og vi har lenge vært overbevist om at den gode kombinasjonen av utfordringer og mestring gjør at kursdeltakere blir lykkeligere. Og at gode sosiale møteplasser som også gir påfyll til hjernen – eller hendene – er stimulerende og frister til gjentakelse. At psykologien også konkluderer slik, gjør oss sikrere i vår sak. Og kanskje motiverer det deg til å bla i en kurskatalog, eller sjekke hva du kan lære i ditt sangkor, din politiske organisasjon, ditt husflidslag eller din fagforening?

«Oppdrag lykke» vil kanskje gi oss svaret på om lykke kan læres. Men at læring er viktig for lykke, det vet vi altså allerede. God kurshøst!

Hilde Søraas Grønhovd

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s