Bedre takter fra Høyre

I vår blogget vi om partiprogrammene og valgløftene til stortingspartiene. Høyre kom nest dårligst ut, og fikk terningkast 2. I karakteristikken skrev vi da at «Høyres programforslag er kjemisk fritt for livslang læring.» Nå har imidlertid noe skjedd: Høyre har løftet fram tiltak for voksne som sliter med dårlige lese- og skriveferdigheter. Voksenopplæringsforbundet applauderer!

BKA og BKF
Studieforbundene, spesielt Folkeuniversitetet og AOF, er store og viktige aktører innenfor programmet Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA). TavleDette programmet finansierer opplæring på arbeidsplassen i grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving, regning og IKT. Det er et viktig program – og har gode resultater. Men Voksenopplæringsforbundet har lenge pekt på et stort problem med programmet: Det er avhengig av at du er i jobb! Det ekskluderer de som både har svake grunnleggende ferdigheter – og samtidig står utenfor arbeidslivet. Vi ønsker et mer inkluderende basiskompetanseprogram.  Om Høyre har hørt på oss eller funnet det på selv vites ikke, men nå lanserer de BKF – Basiskompetanse i frivilligheten. Det er bare å heise flagget!

Løftet ser slik ut:

Høyre vil opprette et program for basiskompetanse i frivilligheten (BKF), der landsomfattende frivillige organisasjoner og frivillighetssentralene kan søke om støtte til opplæringsaktiviteter for voksne medlemmer/brukere med manglende lesekompetanse.

«Studieforbundene er gode leverandører»
Voksenopplæringsforbundet sendte en e-post til Høyre og takket for det gode forslaget. Samtidig pekte vi på studieforbundene som viktige leverandører av slik opplæring. Kvalitetsopplæring krever kompetanse – det har studieforbundene.

Foto: Morten Sestoft

Foto: Morten Sestoft

Den bør utnyttes her. Politisk rådgiver Benedicte Røer skriver om BKF at «En viktig hensikt med den nye ordningen er å treffe målgruppen i omgivelser de allerede deltar i og har kontaktnett, og der de vil føle trygghet omkring slike tilbud. De konkrete detaljene til hvordan vårt forslag om et program for basiskompetanse i frivilligheten skal realiseres må vi komme nærmere tilbake til, men vi vet selvsagt godt at studieforbundene er gode og aktuelle leverandører.”

Valgkamp
Mandag er det valg. Obs, obs: Dette utspillet er definitivt en del av valgkampen! Men vi i VOFO skal passe på å minne Høyre om disse løftene dersom de kommer til makta. Og da ser vi også fram til å være samarbeidspartner i utforminga av BKF. Samtidig regner vi med at den tid er forbi da Høyre år etter år foreslo reduserte tilskudd til studieforbundene i statsbudsjettet.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s