Delta! Stem!

Dette er en felles oppfordring fra Voksenopplæringsforbundet og alle studieforbundene som er knyttet til politiske partier: Bruk stemmeretten!

Et levende demokrati trenger aktive borgere som stemmer ved valg. I Norge har vi mulighet til å stemme på flere ulike partier. Partiene er bindeleddene mellom oss og politikerne, enten vi er medlemmer eller ”bare” velgere.

Dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson var en av de som tidlig ivret for partidannelser. Han argumenterte med at det måtte være mye bedre å samles om ideer enn om personer. Selv om det i valgkampens hete kan virke som om vi har personvalg: Jens eller Erna? – så er det partier vi stemmer på. Partiene er grunnstammen i demokratiet vårt.

Bjørnstjerne Bjørnson

Deltakelse på ulike samfunnsarenaer gir nyttig erfaring og kunnskap. Aktivitet i samfunnet øves gjennom dialog, dugnad, deltakelse i frivillige organisasjoner – og i politiske partier.

Studieforbundene organiserer og tilbyr kurs bl.a. gjennom frivillige organisasjoner, til alle over 14 år. Voksenopplæringsloven sier at studieforbundene skal ”… bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere…” Som studieforbund med tilknytning til politiske partier føler vi et spesielt ansvar her. Politisk og organisatorisk skolering på ulike arenaer i samfunnet styrker og dyktiggjør den enkelte kursdeltaker og er et viktig og nødvendig bidrag til demokratiet.

Foto: Morten Sestoft

Foto: Morten Sestoft

Skoleringen skaper aktive samfunnsdeltakere som ikke bare stemmer ved valg, men også mellom valgene bidrar til en levende debatt. Aktive borgere – og velgere – sikrer et reelt hverdagsdemokrati. Demokratiet læres på nytt og videreutvikles av hver generasjon. Studieforbundene bidrar aktivt til dette. Du gjør ditt ved å bruke stemmeretten. For husk: Å stå overfor et valg, men ikke velge, er også et valg. Et passtivt. Velg aktivt. Godt valg!

Tove Johansen, Studieforbundet AOF Norge
Astrid Sollid, Venstres Opplysnings- og Studieforbund
Kristin Madsen, Senterpartiets Studieforbund
Vegard Tørstad, Sosialistisk Venstrepartis Studieforbund
Birgitte H. Johnsen, Studieforbundet næring og samfunn
Sturla Bjerkaker, Voksenopplæringsforbundet

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s