– Vi forventer ny politikk for voksnes læring!

Eplet 080807Årsmøtet i Voksenopplæringsforbundet forventer et løft for den frivillige opplæringssektoren i neste stortingsperiode. Disse forventningene fremmer VOFO på vegne av en halv million voksne som hvert år henter kunnskap og personlig vekst gjennom studieforbundenes kurs.

Denne vårens landsmøter i alle stortingspartier har gitt uttelling i form av flere gode formuleringer om studieforbund og livslang læring i de nye partiprogrammene.Stortinget_web

De nye programmene bærer bud om at livslang læring kan bli tydeligere på den politiske dagsorden. Seks av sju partier – mot fire i forrige stortingsperiode – har nå et eget kapittel om livslang læring i sitt program. Både SV og Frp har nå fått dette på plass. Bare ”skolepartiet” Høyre unnlater å si noe om læring etter førstegangsutdanningen.

 Dette forventer vi i neste stortingsperiode uansett hvem som styrer:

  • Ei stortingsmelding med en helhetlig gjennomgang av livslang læring. Både SV, Venstre og Frp går inn for det i sine programmer.
  • At et bredere syn på kunnskap og læring vil ligge til grunn for utdannings- og kompetansepolitikken.
  • At studieforbundene gis forutsigbare økonomiske rammer med mulighet til å følge opp målene i voksenopplæringsloven.

partierFem partier – Ap, SV, Sp, Krf og V – slår fast at de vil styrke studieforbundene. Det er et godt utgangspunkt for en ny stortingsperiode – uansett regjeringskonstellasjon. Gitt et fortsatt rødgrønt styre forventer vi, i tråd med gode programformuleringer, økte rammer og ei ny stortingsmelding om voksnes læring, ikke bare videreføring av status quo. Gitt et borgerlig flertall, forventer vi at Krf og Venstre holder stand, og at deres tydelige formuleringer fører til en styrking av studieforbundene og sikrer et bredt syn på kunnskap og læring.

Av hvert enkelt parti forventer vi:

  • Arbeiderpartiet: Programformuleringen om å «styrke voksenopplæringsorganisasjonene» 2må følges opp med økt tilskudd til studieforbundene.
  • SV: Ei offensiv stortingsmelding om livslang læring der studieforbundene har en tydelig rolle må legges fram.
  • Senterpartiet: Sørge for et løft i tilskuddene, når de sier at de vil «styrke tilbudet innen livslang læring, herunder voksenopplæringstilbudet i regi av frivillige organisasjoner».
  • Krf: At formuleringen «å sikre det frivillige kulturlivet gjennom en systematisk budsjettøkning som sikrer frivilligheten en større andel av tilskuddene til utøvelse, utvikling og opplæring» innebærer økte tilskudd til voksenopplæring i hvert statsbudsjett.
  • Venstre: Må stå ved løftet om å «sikre studieforbundene tilfredsstillende finansiering gjennom økte budsjettrammer».
  • Fremskrittspartiet: Det legges fram en nasjonal strategi for livslang læring – og at studieforbundene får en viktig rolle i den strategien.
  • Høyre: Må komme på banen med en politikk for livslang læring, til tross for at dette enn så lenge ikke er nedfelt i deres partiprogram.
Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s