Hurra for Venstre om!

Før landsmøtevåren satte inn, blogget VOFO om stortingspartienes politikk for livslang læring i innlegget «hvem er best i test». Nå er alle programmene vedtatt – og vi oppsummerer: Flere partiers program HAR BLITT BEDRE, noen er like gode som sist, og ett er akkurat like dårlig som i februar. Uansett er det all grunn til å rope hurra for Venstre. De tok oppfordringen vår fra bloggen på strak arm, og har nå vedtatt å «sikre studieforbundene tilfredsstillende finansiering gjennom økte budsjettrammer.»

Enten det er VOFOs blogginnlegg som har motivert endringene eller ikke, vi er uansett fornøyd med at to partier har forbedret partiprogrammene sine i tråd med våre anbefalinger. I forrige anmeldelse var Krf vinneren, men etter landsmøtet får de selskap av Venstre på førsteplassen.

Om Venstre skrev vi:
Venstres program fremstår som ideologisk og troverdig. Venstre viser innsikt i frivillighet og anerkjenner studieforbundenes rolle. Vi gir pluss for viljen til å ta en total gjennomgang av voksenopplæringstilbudet med tanke på bedre synliggjøring og samordning av tilbudene. Vårt forslag til forbedring av Venstres program er svært konkret: Endre «opprettholde støtten til studieforbundene» til «øke støtten til studieforbundene». Hvem tar den ballen med til landsmøtet?

Denne kritikken tok partiet på alvor, og fikk vedtatt følgende tillegg: «Sikre studieforbundene tilfredsstillende finansiering gjennom økte budsjettrammer». Vi roper hurra for Venstre om, og triller en sekser på terningen.

Det andre lyspunktet i partiprogrammene kommer fra Fremskrittspartiet! Om programutkastet skrev vi: Livslang læring, voksenopplæring eller studieforbund er ikke nevnt med ett ord i det 99 siders handlingsprogrammet.  Her er det lite å gi plusspoeng for. Frps program anerkjenner ikke opplæring utenfor skolesystemet og sier ingenting om læringsmuligheter for voksne. Vi hadde i det minste forventet en oppfølging av deres eget dok.8-forslag om behov for en helhetlig nasjonal plan for voksnes læring.

Kanskje noen i Fremskrittspartiet har lest bloggen vår også? Uansett har det skjedd noe positivt siden sist. Akkurat som vi etterlyste, har det kommet inn et kapittel om livslang læring i programmet. Der følger Frp opp representantforslaget sitt og har blant annet vedtatt at: «FrP vil ha på plass terningkast2en nasjonal strategi for livslang læring, i samarbeid med arbeidslivsorganisasjoner, akademia og voksenopplæringsinstitusjonene.» Det mangler fortsatt penger, og kunnskapssynet er fortsatt i smaleste laget, men dette går likevel i riktig retning. Vi dobler terningkastet fra første runde, og hadde det vært mulig å sette + bak, så hadde vi gjort det!

Kristelig Folkeparti fikk mye, og velfortjent, skryt av oss i forrige runde. Og så vidt vi kan se har programmet kommet helskinnet gjennom landsmøtet, uten endringer i vårt kapittel. Vi dveler derfor ikke mer ved dem, og de beholder toppkarakteren.

 

Senterpartiet kom også solid ut av vår programanmeldelse. Det gjør de fortsatt, men vi etterlyste at Sp sier klart at de ønsker ei stortingsmelding om livslang læring, slik de har sagt i flere sammenhenger. Det har vi dessverre ikke fått svart på hvitt, så dermed blir det ingen delt førsteplass. Men vi håper de jobber for stortingsmelding likevel – selv uten programformulering.

VOFO har gitt SV gode skussmål for deres politikk for livslang læring. Det er det fortsatt all grunn til. Kritikken om at de forpliktende formuleringene om økte budsjetter mangler står imidlertid fortsatt ved lag. Det innebærer at terningen i dag likner mistenkelig mye på den vi trillet for tre måneder siden.

 

Arbeiderpartiets program var ved forrige gjennomlesning solid, forutsigbart og uten spesielle visjoner for livslang læring. Det er det fortsatt. Programmet er identisk med programmet for 2009-2013, og det er jo greit nok. Dermed blir terningkastet akkurat midt på treet.

Når programmene nå er endelig vedtatt, er det skolepartiet Høyre som ender på jumboplassen i kåringa vår. Det har så vidt vi kan se ikke skjedd endringer i vårt kapittel siden februar, og da skrev vi: «Høyres programforslag er kjemisk fritt for livslang læring. Frivilligheten skal også gjøres fri fra staten, altså klare seg mer selv. Vakre ord om tillit mellom mennesker og frivillige organisasjoner gir liten troverdighet med bare skattefradrag og momsfritak som finansiering. Et lyspunkt er imidlertid styrkingen av folkemusikk, folkedans og håndverk, samt små- og verneverdige fag. Det kan ha stor betydning for noen studieforbund og terningkast2organisasjoner.» Ved hjelp av folkedans og håndverk karet Høyre seg derfor så vidt opp på en toer på terningen. Den hadde fått en minus bak, hvis terninger tillot slikt…

I VOFO setter vi vår lit til at en læringsglad befolkning gir noen stemmer til partiene som vil legge til rette for livslang læring. Svaret på hvordan det går får vi en gang etter 9. september. Følg med!

Les anmeldelsene fra februar i innlegget «hvem er best i test?» her

– Hilde Søraas Grønhovd –

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s