Kurslærerens tur?

Foto: Morten Sestoft

Foto: Morten Sestoft

Med årets statsbudsjett kom endelig en anerkjennelse for den som underviser voksne. Kunnskapsdepartementet sier at ”For å øke kvaliteten i voksenopplæringen er det lagt opp til å bevilge 20 millioner kroner fordelt over fire år til tiltak for å stimulere til kompetanseutvikling til undervisere i voksenopplæringen…” I 2013 er det satt av 5 millioner kroner. Hurra!
Onsdag denne uka skal vi diskutere hvem dette bør komme til gode – og hvordan…

Gehør
VOFO har i alle år snakket varmt for voksenpedagogiske tilbud. Den som underviser voksne møter ofte andre utfordringer enn de som underviser barn. Vi har argumentert for at voksenpedagogikk skal ha større anerkjennelse. Denne satsingen viser at vi har vi fått gehør!

Voksenlaerere

Voksenlærere i aksjon

Etablere lokale tilbud
I departementets brev til Vox – som skal administrere bevilgningen – heter det at ”Vox bes om å utvikle og sette i gang lokale tilbud om etterutdanning for lærere og andre som underviser i voksenopplæringen, inkludert for eksempel studieforbund.”. Dette liker vi!  VOFO har sammen med NFF (Norsk forbund for fjernundervisning og fleksibel utdanning) tatt initiativet i saken. Vi skrev allerede i mars et brev til Vox:

”… med henvisning til vår hjemmel i Lov om voksenopplæring ønsker NFF og VOFO å komme sterkt i betraktning når ”tiltak som skal stimulere til meir etter- og vidareutdanning blant lærarar i vaksenopplæringa” skal planlegges.»

Og videre:

”Voksenopplæring skjer i hovedsak på tre arenaer: i offentlig, privat eller frivillig regi. Alle tre læringsarenaer er viktige og utfyller hverandre. (…)Vi mener at kvalifisering av voksenlærere må betraktes uavhengig av læringsarena og om det er formell eller ikke-formell opplæring. Svært mange voksenlærere arbeider på tvers av slike skillelinjer.»

Vi mener at alle kursinstruktører og lærere for voksne bør få muligheten til påfyll av voksenpedagogikk.

Møte denne uka
Onsdag møter Vox VOFO og NFF til et første møte om det nye etterutdanningstilbudet. VOFO vil si klart i fra at nå er det vår tur! De nye etterutdanningsmodulene må gi studieforbundenes lærere og instruktører et skikkelig tilbud. Departementets føringer peker ikke bare på lærere i grunnopplæring for voksne – nå må de som er utenfor de etablerte institusjonene også regnes med!

Anerkjennelse og kvalitet
Vi håper og tror at vårt arbeid med voksenpedagogikk både nasjonalt og nordisk gjennom mange år vil komme til nytte i denne prosessen. Anerkjennelsen av voksenpedagogikk og det å undervise voksne står nå endelig på agendaen – og den vil forhåpentligvis øke. Vi tror dette er første skritt på veien mot enda dyktigere voksenlærere. Det er, akkurat som i barneskolen, viktig for at voksne skal få større læringsutbytte!

Stulra Bjerkaker
Generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s