Midt i vår tid?

trendVi ønsker alle i vårt arbeid å være aktuelle og føle at vi kjenner tidsånden på pulsen. Det er helt avgjørende for studieforbundene som skal utvikle folks kompetanse i det livet de lever akkurat nå – og i fremtiden.

Voksenopplæringsforbundet var derfor godt representert midt i sentrum da Ipsos MMI inviterte til frokostseminar om «Utviklingstrender i det norske samfunn – endringer i verdier og holdninger» forrige uke. Der ble spørsmål omkring «hvilke områder endrer seg mest?», «hvilke målgrupper endrer seg mest?» og endringsvillighet grundig belyst.

Ottar-Hellevik

Ottar Hellevik

Erik Dalen, direktør i Ipsos MMI, som siden starten i 1985 har hatt prosjektansvar for Norsk Monitor, Norges mest omfattende holdnings- og atferdsundersøkelse, tok utgangspunkt i at vi må vite hvordan folk er for å kunne påvirke dem. «Hvordan er nordmenn, hvorfor er vi som vi er og gjør som vi gjør?» Alt dreier seg om verdier og valg – og hvordan disse endrer seg. Det er gjennom 25 år foretatt 50.000 intervjuer av 4.000 personer, så analysematerialet er vidtfavnende. Ottar Hellevik er professor i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved Ipsos MMI. Han har det faglige ansvaret for Norsk Monitor. Herrene kunne fortelle oss en rekke fakta om hvordan vi er og hvorfor, og vi noterte en brøkdel av et ganske oppmuntrende bilde:

 • Vi er i en bevegelse mot mer moderne verdier, gamle som unge, altså ikke bare unge, som i dag til tider til og med kan være mer konservative enn sine foreldre, som var unge på 70-tallet. 68’erne har ikke gått ubemerket hen. De eldre endrer seg forholdsvis mer mot det moderne enn de unge(!).
 • Materialismen har svingt, den var stigende på 80-90-tallet, men så er folk blitt mer idealistiske fra omkring 2003 og utover.
 • Utviklingen i verdier går mot at folk er mer fornøyd med hva de har, flere mener de har det bedre enn andre, flere sier de kan klare seg med mindre enn de har, flere aksepterer et høyt skattenivå enn før, og vi har mer tillit til Storting og Regjering enn før.
 • Bidrar idrettsforbilder som Petter Northug til mer patriotisme? Foto: Dimitrij Valberg (Wikipedia)

  Bidrar idrettsforbilder som Petter Northug til mer patriotisme?
  Foto: Dimitrij Valberg (Wikipedia)

  Flere liker ny teknologi enn før, og patriotismen er høy – noe som kan knyttes til bl.a. idrettsresultater, ser det ut til.

 • Et lite flertall heller mot urbane verdier, men nesten like mange ønsker landlige elementer i sine liv.
 • Flere ønsker offentlige løsninger.
 • Vi ser en synkende puritanisme og synkende gudstro blant etnisk norske. Man heller i liten grad mot alternative livssyn.
 • Vi ser en svakt synkende lovrespekt, men også stigende regelrespekt.
 • Flere ønsker miljøvern. Man er mindre bekymret for miljøproblemer, men atferden er likevel positivt miljøvennlig.
 • Hva angår holdninger til innvandrere og flerkultur, så er flere etnisk norske positive enn negative, og flere enn før (42 %) ser på flerkultur som et bidrag og ikke som en belastning (34 %). Dette har helt snudd fra 2007. Jo flere innvandrere man har i sitt miljø, jo mer positive er man.
 • Nordmenn er positive til likestilling.

  Nordmenn er positive til likestilling.

  Når det gjelder likestilling, ønsker i dag 70 % full likestilling i hjem og samfunn. I 1985 ønsket bare 44 % det. I en periode 1985-95 var en del unge negative til likestilling, men fra 1995 har alle grupper vært positive.

 • Homofilt partnerskap – folk er mer positivt innstilt etter at Loven om Partnerskap kom i 1993, selv om motstanden var et viktig element da. Det samme gjelder Røykeloven. Her kan vi trekke konklusjonen at politiske vedtak har effekt, selv om det kan være negative holdninger til dem i begynnelsen.

Vi kan altså forandre verden! Det er ingen grunn til å hvile på laurbærene. Det er mange positive trender å gripe fatt i, for selv om utviklingen av verdier er generelt positiv, er det mange, mange utfordringer å arbeide med for et voksenopplæringsfelt midt i vår tid.

Astrid Thoner 
Seniorrådgiver 

 

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s