Vis frem læringsmulighetene

Aslak Bonde tok opp et viktig tema i sin faste politiske spalte i Morgenbladet 9. november. (FAKSIMILE: Morgenbladet)

Kunnskap er åpenbart vårt samfunns viktigste kapital, skrev Aslak Bonde da han i Morgenbladet tidligere i november tok for seg temaet ”Livslang kunnskap”. Der pekte han på behovet for å vedlikeholde kunnskapen, og ikke bare skape den, slik politikere synes mest opptatte av. Voksenopplæringsforbudet applauderer at temaet bringes på banen. Vi mener at læring må skje gjennom hele livet, både for å vedlikeholde kompetansen vi har, men også fordi læring i seg selv inspirerer og engasjerer mennesker. Heldigvis finnes det nok av læringsmuligheter i Norge. Men alle er ikke like synlige.

Tre viktige arenaer
Livslang tilegnelse av kunnskap skjer grovt sett på tre arenaer: Utdanningssystemet er naturligvis den ene. De andre to er arbeidsplassen og sivilsamfunnet. Læring på jobben, og å lære ved å jobbe, er anerkjent som høyverdig helt fra laugsvesenets inntreden i Middelalderen, der svenn lærte av mester. Dagens lærlingsystem bygger på denne tradisjonen. Programmet Basiskompetanse for arbeidslivet (BKA) er etablert i løpet av de siste fem årene som en anerkjennelse av arbeidsplassen som læringsarena, og programmet later til å bli både utvidet og forbedret fremover.

Studieforbundene under VOFOs paraply rapporterer om en halv million kursdeltakere årlig – men tallet kunne vært høyere om flere visste om alle læringsmulighetene som faktisk finnes.

En halv million på kurs
Ut over det har vi spesielt i de nordiske landene en lang og solid tradisjon med læringstilbydere i tredje sektor. Hvert år rapporterer over 400 frivillige organisasjoner om utstrakt kursvirksomhet i nesten samtlige kommuner i Norge. Gjennom studieforbund får de støtte til å skape tusenvis av læringsarenaer lokalt. Fundamentet er frivillighet og ideell virksomhet, og resultatet er årlig en halv million kursdeltakere med mulighet til å lære alt fra russisk for nybegynnere til psykososial førstehjelp og til bunadstilvirkning. En halv million på kurs bare i frivillig sektor – og det kunne vært flere om læringsmulighetene i Norge var bedre kjent.

Stortingsmelding for opprydding
Voksenopplæringsforbundet har de siste par årene ivret for en ny stortingsmelding som ser helhetlig på voksnes læring. Feltet er fragmentert og uoversiktlig. For få politikere interesserer seg for det, og innen kunnskapsmiljøene er man ofte seg selv nok. Nå har tiden kommet for å løfte blikket og se læring som en rød tråd gjennom hele livet. Første steg er å bli oppmerksomme på – og gripe fatt i – de læringsmulighetene som faktisk finnes. Om kunnskap er vår viktigste kapital, som Aslak Bonde sier, så kan det jo være lurt å få oversikt over hvordan den erverves.

Av Sturla Bjerkaker, generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet

(Du kan lese Aslak Bondes innlegg «Livslang kunnskap» i Morgenbladets utgave fra 9. november 2012, eller kjøpe artikkelen på morgenbladet.no. Deler av artikkelen ligger ute gratis.)

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Vis frem læringsmulighetene

 1. Som du vet så skjer det heldigvis ting på denne fronten nå, etter at FrP frontet et dok8-forslag om behovet for en helhetlig strategi og plan for voksnes læring. Se http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2011-2012/inns-201112-384/

  Med vennlig hilsen
  ————————————————
  Hårek Hansen
  Politisk rådgiver/Political adviser
  Kirke-, utdanning- og forskning/Education, Research and Church Affairs
  Fremskrittspartiet/Progress Party
  Stortinget/The Norwegian Parliament

  Telefon: +47 23 31 34 78
  Mobil: +47 93 07 65 63

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s