Ola og Kari Nordmann blir eldre. Hva nå?

ENGASJERT: Yngve Hågensen vil til livs at bedrifter bruker AFP som et middel for å bli kvitt eldre arbeidstakere – For målet må jo være å beholde dem lengre. Under MMIs fagdag var han en av hovedtalerne. (Foto: VOFO)

Vi er i ferd med å bli mange eldre i Norge. Det er grunnen til at MMI inviterte til fagkonferansen «Eldrebølgen forandrer Norge – hvordan forbereder vi oss?»

1945 var et stort jubelår, og resultatet kom i 1946. Aldri har det vært født så mange barn her i landet. Og trenden fortsatte i flere år framover. Nå nærmer denne gjengen seg pensjonsalderen, de er mange og angsten for konsekvensene uttrykkes i merkelappen ”eldrebølgen”.

Nå sier Helge Brunborg fra Statistisk sentralbyrå at noen stor bølge er det ikke, men heller en permanent høyere vannstand. Så hva skal vi forberede oss på?

MARKEDET HAR LØSNINGENE: Carl I. Hagen benyttet sitt innlegg til å snakke om utfordringene eldrebølgen har for helse- og omsorgssektoren. Spesiell vekt la han på mulighetene som finnes i å slippe private aktører inn på banen. (Foto: VOFO)

Det handler om økonomi
Bekymringen handler om at det blir relativt færre i arbeid som kan bidra til pensjon og velferd. Altså er et av målene nå å få folk til å stå lenger i arbeid. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innrømmet for eksempel i et foredrag at EUs År for Aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene, som vi nå er midt inne i, egentlig handler om økonomi. Det blir dyrt med mange gamle, men de er friskere og sterkere enn noen gang og bør stå lenger i arbeid for å bidra til samfunnsøkonomien – Sier myndighetene.

Stå i arbeid hvor?
Det er ikke fullt så enkelt når vi kommer til arbeidsplassen. For hvem vil ha gamle arbeidstakere: enten vi kaller dem seniorer, voksne eller eldre? Yngve Hågensen, LO-kjempen, sa det slik: ”Vi var så stolte da vi fikk gjennomført AFP ordningen, da skulle slitera endelig få fri. Men så oppdaga vi at bedriftene bruker den for å bli kvitt eldre arbeidstakere. AFP skal være frivillig, men det hjelper ikke hvis du blir frysi ut dersom du ikke slutter.”

NORGE BLIR ELDRE: Forsker Helge Brunborg fra Statistisk sentralbyrå forklarte hvorfor «edrebølgen» ikke egentlig er en bølge. Det går ikke over – For hvert femte år øker nordmenns gjennomsnittlige levealder med ett år, kunne han fortelle. (Foto: VOFO)

Kan vi stole på næringslivet?
Da Hydro og Statoil for noen år siden fusjonerte, ble det nødvendig å skjære ned på antall ansatte. Alle over 58 år fikk beskjed om at de kunne få en god pensjon av bedriften hvis de sluttet, ingen tvang, men en klar oppfordring. Til tross for gode betingelser, er det lett å forstå at det kan oppleves stigmatiserende. Yrkesstoltheten fikk seg en knekk da alder gikk foran kunnskap. Nå endte vel historien bra for akkurat disse ”gamle” medarbeiderne; de hadde en unik kompetanse og erfaring som gladelig ble benyttet av andre bedrifter, ja tilmed innleid av Statoil selv. Og det ble dobbel lønn.

Populær målgruppe
Arbeidsgiverne nøler, men om vi erkjenner at en for stor andel pensjonister kan bli en tung bør for velferdssamfunnet, er det ingen tvil om at den personlige økonomien denne gruppen kan skilte med, frister markedet. Den voksne forbruker er gråhåret gull, sier Star Tour. ”Nå skal vi gå løs på denne gruppen, vi skal finne ut hvem de er, vi skal finne det virkelige mennesket i det virkelige liv og hvilke behov de har”, sier MMI. De er ikke alene om å sikte seg inn mot målgruppen; reiselivsbransjen, finansnæringen, treningssentre, boligmarkedet, frivillige organisasjoner, Sigbjørn Johnsen. Alle har de oppdaget gullet.

En ny livsfase
Dagens seniorer, eldre, gamle, godt voksne; kjært barn har mange navn, er ikke som før – i alle fall ikke som gruppe. Mange er fysisk sterkere, er ikke så slitne, de har god økonomi og nok av tid til å fylle livet sitt med meningsfylte aktiviteter. Noen kaller det endog en ny livsfase, den lange og stadig lengre tiden fra barna flytter ut til man blir pleietrengende. Vi er som befolkning i ferd med å bli eldre, ja det er det ingen tvil om. Men aldersgruppen som vokser er også en som ønsker å ha et aktivt liv, de ønsker å bidra med den kompetansen og erfaringen de har, enten det er i jobb, frivillige organisasjoner eller for å utvikle seg selv og kunne ta nye initiativ. Blant annet er ny kunnskap populært, det ser vi i studieforbundenes kursaktivitet. Andelen godt voksne deltakere er for eksempel stor på datakurs, språkkurs og kurs relatert til kultur og håndverkstradisjoner. De grå hårene er ikke sjeldne å se på universitetet heller.

År for refleksjon
Vi er midt i året for Aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene. Vi må ta året på alvor, men ikke bare på grunn av økonomien eller fordi eldre er en gullkantet målgruppe, men fordi det gir anledning til å reflektere over hver enkelts verdi og rolle i et komplisert samfunn. Ett samfunnsmål må være at alle skal få en større mulighet til å utvikle seg og lære, ha kunnskap nok til å ta egne valg og å føle seg nyttig for samfunnet.

Ellen Stavlund
Assisterende generalsekretær

Kampanjen Læringsdagene for voksne følger opp dette temaet under årets tittel «Aktiv læring – Aktivt liv» fra 15. til 25. oktober. Les mer om programmet og hvordan du kan delta på laringsdagene.no.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s