Folkeopplysningen forfører… (en TV-anmeldelse)

Image

Fysiker Andreas Wahl sjekker ut alternativbransjen i programserien «Folkeopplysningen». (Foto: NRK)

Med store forventninger ble fjernsynet slått på mandag kveld 21.30 til programmet ”Folkeopplysningen” på NRK. Vi som arbeider med voksnes læring er litt der, tenker vi. Folkeopplysning er en viktig del av vår agenda. Vi må se om vi finner oss hjemme også i denne nye formen.

Da begrepet oppsto for over 150 år siden, skjedde det i forbindelse med demokratiseringen av Norge. Vi hadde fått vår grunnlov i 1814. Stemmeretten ble stadig utvidet. Skolevesenet vokste fram. I et perspektiv av livslang læring skulle folket få tilgang til kunnskap som skulle gjøre dem til kompetente borgere, til dugelige deltakere i demokratiet. Dette ble folkeopplysningens oppgave, bl.a. gjennom folkehøgskoler og frivillige organisasjoner. Folkeopplysningen var objektiv, den formidlet kunnskap, den bød på åpne rom for borgerne til å diskutere og reflektere rundt kunnskapen.

Med et kritisk blikk: Kan jeg med hånden på både hode og hjerte si at NRKs program på noen som helst måte la seg i nærheten av det 150 år gamle begrepet ”folkeopplysning”? Nei, egentlig ikke.

Temaet var healing som helbredelse. Faget healing ble plukket fra hverandre bit for bit. Healere fikk føle at det ikke er så lett – å føle. De ble prøvet i kunsten å finne ”auraen” fra andres hender, men presterte ikke bedre enn man ville gjort ved ren gjetning. De bør ikke få sjansen til å lure svært syke mennesker til å tro at healing kan helbrede, het det fra programlederen. På den annen side belyste programmet at tro også kan skape virkelighet. Placeboeffekter kjenner vi til. Noen blir friske bare de tror sterkt nok at de blir det.

Litt slentrete forførende gikk programlederen rundt på trikker og i parker og ”opplyste” folket. Skulle det gi oss assosiasjon til prestenes opplysende og oppdragende gjerninger på kirkebakkene i gamle dager? Antakelig ikke. De færreste husker vel lenger den opplysningstradisjonen. Men meningen var vel å skape noen folkeopplysende kulisser? Det var programmets svakeste partier. Det fungerte ikke. Man opplyser ikke folket på den måten. Bedre ville det ha vært å hente kulisser fra steder der ekte folkeopplysning foregår: i skolen, på kveldskursene, i organisasjonene. 

Så lyver altså tittelen noe, men det er kanskje ikke det viktigste. Om man trekker et skille mellom det TV-kanalene kaller «Reality» og det som er virkelighet, så ligger programmet «Folkeopplysningen» trygt plantet i den siste leiren. Det liker jeg. Programmet har noe ved seg – Nok til at jeg neste mandag vil skru på fjernsynet igjen.

Sturla Bjerkaker, generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet.

Du kan se første episode av programmet «Folkeopplysningen» på NRKs nett-TV. Den andre episoden av totalt seks blir å se på NRK1, mandag 3. september klokken 21.30.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Folkeopplysningen forfører… (en TV-anmeldelse)

 1. Anne Grethe Eikrem sier:

  Folkeopplysning er ute ettter å henge ut enkeltgrupper som humbug og lureri! det er arroganse av verste sort,spør du meg! veit vi om dei har med ekte synske/healerar/medium,i eit så lite seriøst program som har Linn Skåber i hovudrolla? kven veit kva ho får betalt for å sei,ikkje minst får for og stille opp i programmet?

 2. Hva Linn Skåber mottar i honorar for sine jobber for TV er irrelevant. At programmet Folkeopplysningen «henger ut» grupper er jo riktig, men jeg oppfatter at programmet ser som et av sine mål å formidle de sannheter som er til å ta og føle på, og at representanter for «alt vi ikke vet eller forstår» kanskje får breie seg i andre proghrammer…

  • Anne Grethe Eikrem sier:

   Joda, men då synst eg faktisk dei burde ta føre seg legevitenskapen, alle legemiddeler, medesinar etc. som fører oss bak lyset. Vi blir jo ikkje friske av medisiner som legane anbefaler heller, så kva er forskjellen? I tillegg så får vi fleire sjukdommer p.g.a biverknadane, så korleis forklarar dei dette då? Må jo vise at dei er seriøse no då, ved å lage fleire epsioder av folkeopplysningen der dei faktisk kjem med fakta på bordet angåane leger og deira metoder på diverse sjukdommer og lidingar? Men det kjem aldri til å skje, fordi dei innerst inne veit at grunnen til at dei laga dette programmet var for å svørte ryktet til den alternative bransjen.De greier fint å svørte seg sjølv ved useriøse utøvere som kallar seg enten det eine eller andre og lover deg helbredelse berre du betaler store summer.Men kva med legestanden og vitenskapen? dei kjem med eine teorien og løysinga på sjukdommar etter den andre,og har løyst gåta på kreft har dei gjort mange ganger, funne medisiner som kurerer kreft,osv.Men like fullt fortsetter dei med samme behandlingsformer som dei alltid har gjort, Cellegift og strålebehandling.Ingen er blitt friske av den baehndlinga i seg sjølv.Og det er heilt andre ting som gjer at mange overlever slike bahndlingar.Den dagen de vaknar opp og innser dette, blir ein gledens dag.Merkeleg at desse bedreviterene ikkje tek tak i slike ting som dei ser på som meir påliteleg og seriøst enn alternativbransjen.

   • Marianne sier:

    At et menneske kan påstå at legevitenskapen tar lett på sine valg av behandlingsformer for kreft er en så avsindig og syk påstand at det ikke finnes ord. Jeg lurer på hva samme person gjør hvis han/hun får kreft? Springer til de alternative tilbud for å ikke bli forgiftet av legevitenskapen?? Hvor langt kan kunnskapsløsheten gå i et land som Norge?

 3. Per sier:

  Alle alternativnehandlere hadde en flott mulighet til og overbevise seerne om at deres metoder virket,men det var de ikke i nærheten av og bevise.At folk blir bra er flott, men det har med trua og placeboeffekten.noe som også er viktig at de fleste alternativ behandlere har god tid og prate med folk, lytte og ta plagene de har på alvor, det kan være legende nok i seg selv

 4. Marit Fiksdal sier:

  Beste jeg har sett på lenge, underholdende og opplysende…..

  • Såpass, Marit? Ja, i ditt yrke er du vel opptatt av den «eksakte» legevitenskap. Jeg syns vel ikke de øvrige programmene i serien ble så mye bedre. Mye bra, ja, men kanskje litt for lite reflekterende – litt for mange bastante påstander. Det er jo ikke alltid så lett å vite hva som er absolutt sant og riktig, og hva som ikke er det…

 5. Marianne sier:

  Folkeopplysningen er et fantastisk program. Jeg morer meg stort over alle avsløringene folk får høre om og hvor mye tøys og fanteri som finnes i vårt samfunn,-attpåtil svært dyrt! Håp er en viktig ting og placebo kan hjelpe for så mangt,-men den dagen alternative tukler med alvorlige diagnoser er det direkte kriminelt. Nettsiden til http://www.skepsis.no eller http://www.forskning.no burde være obligatorisk lesning for alle alternative behandlere før de slippes løs på folk flest. Tror mange av dem mangler kunnskap og ville fått seg en «aha-opplevelse» hvis de lærte mer og helst før de er fanget i «klisteret» med all den hjernevaskende informasjon de får på kurs og læresteder. Vår kvakksalverlov er alt for svak. En bok mange burde lese er:Placebodefekten av Tjomslid.
  http://forskning.no/meninger/kommentar/2013/10/forklarer-hvorfor-alternativmedisin-ikke-virker

  Det er mye god kunnskap og forskning om alternative tilbud bare man vil lese og lære.Noen velger bare å være «troende» og avblåse faktisk kunnskap. Ingen kan rokke ved deres oppfatninger uansett hvor mye kunnskap en fremlegger. Om det er masse ulike aktører som belyser hvor tullete ting de driver med så hjelper det ikke de «frelste» og særlig hvis de kan tjene penger på det.Verden vil bedras.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s