Politikk, penger og prioriteringer

Olof Palme: En politiker som turte å prioritere. (Foto: Wikipedia)

”Politik är att vilja” var valgspråket til den tidligere svenske statsminister Olof Palme. Alle som husker ham kan gå god for at han hadde handlingsvilje. Han ville noe med å være politiker.

Før politikken våkner fra sin feriedvale, og med trygg avstand til noen av forårets miserer, kan det være tid for å reflektere litt rundt politikkens vesen og politikeres vilje.

Palme går utenpå de fleste politikere. Det er vanskelig å nevne noen her hjemme med like sterk og tydelig vilje, men la meg likevel trekke fram noen. Kristin Clemet ville noe som kunnskapsminister. Hun reformerte utdanningspolitikken mot høyre. I det var hun i sin fulle rett og legitimitet – hun var og er Høyrepolitiker og hennes parti var i posisjon. Jonas Gahr Støre sitter ikke på kontoret og administrerer utenrikspolitikken. Han farter i alle himmelretninger og etterlater seg respekt. Det er åpenbart at han har tatt jobben for å drive politikk. Han viser vilje, og kunne vært enda tydeligere i enkelte situasjoner. Bjarne Håkon Hanssen var en tydelig reformator. Han ville reformere Helsenorge og han ville NAV. Selv om resultatene kan diskuteres – det kan og skal all politikk – så var det politikk han utøvde, politikk han ville.

– Noen ganger må politikere få drive med politikk, skrev samme Hansen i en kronikk i Aftenposten tidligere i år. Og her er vi ved denne tekstens kjerne: Hvor går grensene mellom legitim politisk utøvelse og det enkelte har kalt korrupte handlinger? Hvor stor er politikkens handlingsrom? Og hvor går grensene mellom politikk og forvaltning?

Et kjennetegn ved et velutviklet demokrati er at politikerne også gir tilskudd til sine kritikere, skriver Sturla Bjerkaker. I Dagsavisen 22. august ønsker han politikerne lykke til med den forestående valgkampen. (Foto: VOFO)

Politikkens viktigste redskaper for handling er kunnskap, mennesker – og penger. Hvordan man styrer med penger heter prioritering. Vi ser det i den årlige øvelsen som heter Statsbudsjettet. Regjeringen legger fram sitt forslag der man har prioritert i henhold til regjeringspartienes politiske føringer.  De er i sin fulle rett til å gjøre det. Vi velgere har gitt dem legitimitet gjennom frie, demokratiske valg. Opposisjonspartiene legger fram sine alternative statsbudsjetter. Under en flertallsregjering får de som regel ikke gjennom sine forslag, men de har all rett til å fremme dem. Dette er politikkens vesen. Selv om partiene i Norge er blitt likere hverandre, ser vi av de politiske prioriteringene som slår ut i statsbudsjettet at det fortsatt er forskjeller, og skal være det.

Statsbudsjettet er politikernes ”pengepung”. Pungen har tre rom. Det første rommet er penger til det offentliges eget bruk. Her finner vi for eksempel midler til det offentlige utdanningssystemet og til helse- og pensjonsformål. Det andre rommet er penger staten disponerer for å kjøpe tjenester i markedet, hos private, eller til å støtte private virksomheter som for eksempel landbruket eller private skoler eller barnehager. Det tredje og minste rommet er statens ulike tilskuddsordninger. Mens det første rommet i hovedsak er disponert i det stasbudsjettet vedtas, kan det andre og særlig det tredje rommet brukes mer fleksibelt.

Audun Lysbakken gjorde feil, ja vel, men han ville også prioritere politisk, skriver Sturla Bjerkaker. (Foto: Stig Weston/SV)

Vi har lært at det finnes mange statlige tilskuddsordninger, og lest at det ligger et mistenksomhetens slør over mange av dem – som regel uten grunn. Mest er det ryddige forhold som rår. Derfor er det ganske medietyst rundt granskningen som skulle skje av slike ordninger. Men vi husker Lysbakken. Kan hende er det fortsatt flere som assosierer ham med uheldig håndtering av en tilskuddsordning, enn med partilederen. Han gjorde feil, ja vel, men han ville også prioritere politisk. Det må i utgangspunktet være legitimt for en SV-politiker å prioritere tiltak i tråd med SVs politikk. Feilen var at det ble gjort ”under hånden”.  Bjarne Håkon Hanssen mener han drev legitim sosialdemokratisk politikk da han i sin tid ga tilskudd til Kirkens Bymisjon. Jeg har ikke sett at det er lagt fram bevis for at han gjorde feil. At andre, som også kunne fått penger til prisverdige formål, har klaget, er ikke i seg selv noe argument mot politikeres prioriteringer. For politikernes pengepungs rom nummer tre må – også – kunne brukes til å prioritere den politikk som den til enhver tid sittende regjering vil ha utøvd. Det er derfor vi har stemt på dem.

Et kjennetegn ved et velutviklet demokrati er at politikerne også gir tilskudd til sine kritikere og til virksomhet i frivillige organisasjoner som de på forhånd ikke kjenner profilen på. Et eksempel på det er tilskudd til kurs i voksenopplæring. Tilskuddet fordeles både til venstre og til høyre, så lenge lov og regelverk følges. Et kurs i Fremskrittspartiets politikk får like mye i tilskudd som et kurs i lafteteknikk, et organisasjonskurs i Senterpartiet eller en kveldsskole i russisk eller italiensk i Folkeuniversitetet. Tilskuddsordningen er et lim i lokalsamfunnet og et bidrag til å holde en levende demokratisk dialog i gang. Lysbakken kunne for eksempel gått klar av kritikk om han hadde benyttet et studieforbund.

Det er bare å ønske lykke til med en ny politisk sesong. Politikk er å ville…

Sturla Bjerkaker, generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet.
Innlegget står på trykk i Dagsavisen 22.08.12. Du kan være med i debatten på avisens nettsider.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s