Videreutvikling for hele voksenopplæringen

Assisterende generalsekretær i VOFO, Ellen Stavlund (Foto VOFO)

Det er absolutt nødvendig å videreutvikle voksenopplæringen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Aftenposten på lørdag. Voksenopplæringsforbundet (VOFO) tar invitten imot med åpne armer, og har noen råd for en vellykket videre satsing.

Mer penger til etter- og videreutdanning for voksenlærere er et flott tiltak. Vi oppfordrer til å bruke dem på en utvidet stipendordning. Svært mange voksenlærere viser interesse for de eksisterende samlingsbaserte etterutdanningene, men ender med å ikke melde seg på. Årsaken er ofte at det blir for dyrt med 4-5 samlinger med flyreiser og hotellovernattinger. En god stipendordning bøter på problemet, og vil gjøre mange flere voksenlærere i stand til å benytte seg av gode etter- og videreutdanningstilbud.

Satsingen på karrieresentre er også et skritt i riktig retning. Her gjøres det mye godt arbeid, men ikke nok. Vi oppfordrer kunnskapsministeren til å spille på lag med lokale aktører for å dekke de områdene i Norge som fortsatt ikke er en slik «luksus» forunt. Start med Finnmark som ikke har et eneste karrieresenter!

Aftenposten lørdag 7. juli: Kristin Halvorsen forteller om sin ambisjon om å videreutvikle voksenopplæringen. Blant annet lover hun mer penger til utdanning av voksenlærere. (Faksimile)

Den største aktøren innen kurs- og opplæring for voksne er studieforbundene, med omtrent en halv million kursdeltakere hvert år. Det må Kristin Halvorsen ta hensyn til når hun nå vil videreutvikle voksenopplæringen. Tendensen har hittil vært å ignorere dem fordi de befinner seg på utsiden av de formelle strukturene. Det er det ingen grunn til, tvert imot: Vi oppfordrer kunnskapsministeren til å se på to ferske rapporter fra hennes eget fagorgan for kompetansepolitikk (VOX):

I rapporten Studieforbund og norskopplæring skriver de: «Denne undersøkelsen viser at studieforbundene fyller en betydningsfull rolle gjennom sitt lokale og tilrettelagte tilbud om norskopplæring. Etter vår vurdering gjelder dette spesielt tilbud rettet mot lokalt næringsliv og enkeltpersoner. Dette er en innsats studieforbundene bør bestrebe seg på å synliggjøre bedre.»

I rapporten Studieforbundene og videregående opplæring er VOX helt konkrete i sin oppfordring til å bruke studieforbundene mer: «Flere fylkeskommuner bør ha et mål om et formalisert samarbeid om videregående opplæring for voksne.»

Behovet for bedre markedsføring  av kurstilbud for voksne har VOFO lenge pekt på. Bedre markedsføring – på tvers av ulike tilbydere – vil være et effektivt virkemiddel mot det FrP i sitt stortingsforslag beskriver som «en uoversiktlig jungel av tilbud». Vi har mange tanker om hvordan det kan løses praktisk.

Voksenopplæringsfeltet har mange utfordringer. Èn utfordring er at fokuset ofte er ensidig rettet mot den delen av voksenopplæringen som gir formell kompetanse. Den voksenopplæringen som «bare» gir kompetanse på livsmestring, lokalsamfunnsutvikling, folkehelse eller trivsel, blir sett bort ifra. Vi mener at all voksenopplæring fortjener å bli sett under ett, og at hele voksenopplæringen må videreutvikles. Vi har foreslått en Stortingsmelding, og vi gjør det igjen.

Ballen er din, Kristin.

 Ellen Stavlund, assisterende generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s