God læringssommer!

VOFOs generalsekretær, Sturla Bjerkaker. (Foto: VOFO)

Det er tid for ferie – opplevelsesferie. Velskolerte og erfarne reiseledere tar deg mer enn gjerne med til Roma eller et annet sted breddfullt av kultur. Bare du kan betale. Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappen, Peterskirken, Det Sixtinske Kapell, Vatikanet, de syv høyder, katakombene, Pantheon… Jeg, som aldri har vært i Roma, synes dette høres fristende ut. På den annen side kan jeg også ha sans for den totale ro og lede, med en god bok. Sommeren er kort. Vi må nyte den mens vi kan, på den måten som passer oss best. Noen vil bruke sommeren på læring. Både studieforbund og folkehøgskoler tilbyr sommerkurs. Mulighetene er mange, ikke minst i våre naboland. Dans og keramikk, forming og musikk, litteratur og politikk.

LÆR DER DU ER: Opplevelsesferier kan gi gode læringsmuligheter. (Foto: Wikipedia)

Fokus på livslang læring
Neste år kommer PIAAC, den store internasjonale undersøkelsen om hva voksne kan.Forvarsler forteller om viktige data fra denne ”PISA for voksne”-testen. Vi får kvantitative data som kan hjelpe oss å utvikle nye læringstilbud. Men, som ”PISA-testens far” Andreas Schleicher sier til A-magasinet, – I dag vet vi at det som er lett å lære og lett å måle, også er det som raskest mister relevans. Det som etterspørres er samarbeidsevner og konfliktløsere… Det understreker viktigheten av nye måter å tenke på. … Ett vitnemål er ingen livstidsgaranti… læring er noe som må foregå livet ut.”

Hold læringsevnen ved like. Hva med et kurs i treskjæring i sommer? (Foto: VOFO)

Vær beredt til å lære!
Ja, en ting er tilgang til læring hele livet, en annen er den beredskapen for læring – den læringskulturen – den enkelte står i gjennom sitt liv. Det er hardt å starte på omskolering som 45-åring dersom man har vært borte fra læringsarenaene i 25 år. Men dersom man har levd i en læringskultur der det har vært vanlig å tilegne seg kunnskaper og ferdigheter – både på formelle, ikke-formelle og uformelle arenaer – vil man mye lettere komme i gang og fortsette sitt læringsløp uavhengig av alder. Livslang læring heter på spansk Educación permanente” – permanent utdanning altså. Sånn må det være. Da kan både en guidet tur til Roma, et sommerkurs på Brandbjerg Højskole eller en god bok i godstolen duge. Ha en god sommer!

 

Sturla Bjerkaker, generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized, VOFO mener og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s