Kampen for livslang læring

Det er alltid kamp om makta. Denne gangen om definisjonsmakta.

Foto: Monica Flatabø

Livslang læring: Quiltekurs

Vi ser på Livslang Læring som kunnskap og kompetanse som vi erverver oss gjennom hele livet – gjennom formell utdanning og ikke-formell og uformell læring. Regjeringa er i utgangspunktet enige med oss:

Livslang læring: Seminar

«Regjeringen vil gjøre det mulig for alle å tilegne seg kunnskap livet gjennom, ved å bidra til å styrke opplæringstilbudene i og utenfor arbeidslivet, og ved å sørge for læring både på formelle og uformelle opplæringsarenaer.»

Livslang læring: Teaterkurs

Nå settes begrepet under press, og blir forsøkt okkupert av det formelle skolesystemet. I Kunnskapsdepartementets ferske forslag til «Forskrift for Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk for Livslang Læring» er innholdet i begrepet redusert til kunnskap som er tilegna gjennom eller kan relateres til offentlig utdanning. Det er innskrenkende og snevert – og i strid med Regjeringas egen definisjon av begrepet.

Foto: Morten Sestoft

Livslang læring: Kreativ oppgaveløsning

På vegne av en halv million deltakere på studieforbundenes kurs hvert år, finner vi oss ikke i at bare en brøkdel av denne opplæringen skal falle inn under kategorien Livslang Læring. Vi mener kurs i studieforbund og frivillige organisasjoner utgjør selve grunnfjellet av tilbud innen Livslang Læring, og dersom det ikke passer inn i «nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring» – da er dette rammeverket noe annet enn det gir seg ut for – og bør skifte navn!

Høringsfristen for forskrift til nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk går ut 1. juli. VOFO har levert et høringssvar der vi tar avstand fra innskrenkningen av begrepet livslang læring. Vi forventer at innspillet vårt blir tatt på alvor.

 

Hilde Søraas Grønhovd, Kommunikasjonsrådgiver i VOFO

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s