Betydningen av Rio+20

Denne uka samles verdens makthavere i Rio til FN-konferanse om bærekraftig utvikling. Rio+20 skal være ”en historisk mulighet til å definere veien mot en tryggere, mer rettferdig, renere, grønnere og rikere verden for alle.” Tilstede fra Norge er både Jens Stoltenberg, vår nye utviklingsminister Heikki Holmås og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Selvskrevent tilstede er også Gro Harlem Brundtland, som på tirsdag fikk utmerkelse for å ha satt begrepet bærekraftig utvikling på dagsorden forrige gang FN samlet til toppmøte i Rio – I 1992. Forventningene denne gang er dessverre ikke like høye som sist.

Image

Selve toppmøtet i Rio+20 går over tre dager fra 20. juni til 22. juni. Men allerede siden slutten av mai har Rio de Janeiro huset store og viktige sidearrangementer til konferansen – Blant annet «Folkets toppmøte» som startet forrige lørdag.

Pessimisme i media
Hva resultatet av konferansen faktisk blir er heller usikkert – Iallfall om vi skal tro det som står i media. I morgennytt på NRK kunne vi høre at mange norske organisasjoner og journalister ikke engang velger å reise ned. De tror rett og slett ikke at noe kommer ut av konferansen. Kanskje får de rett, men i kulissene til toppmøtet gjøres det likevel svært viktig arbeid.

Bak overskriftene
Det som ikke når avisenes forsider er alt det som foregår på sidelinjen i Rio – Alle de frivillige organisasjonene som tross alt er der og som har arbeidet i lang tid med å spre informasjon og samle folks interesse. Én av disse er International Council for Adult Education (ICAE), der VOFO er medlem. Gjennom våren har de arbeidet iherdig for å sette utdanning på agendaen.

Utdanning for bærekraft
”Learning to change our world” var mantraet da FNs utdanningstiår for bærekraftig utvikling ble introdusert i 2005. Nå, syv år senere og dypt inne i dette tiåret, er det organisasjoner som ICAE og andre som gir dette lærings- og kunnskapsbudskapet en røst, også i Rio. Det gjør de i Folkets Toppmøte som startet på lørdag, og det gjør de i de mange andre arrangementene som løper parallelt med utviklingskonferansen. Derfra sendes tankene og argumentene videre til beslutningstakerne.

Image

International Council for Adult Education (ICAE) er en internasjonal interesseorganisasjon for voksnes læring, der VOFO er medlem. De jobber nå med å få satt utdanningsperspektivet på agendaen i Rio.

Organisasjonene tar utfordringen
Begivenheten Rio+20 minner oss om at verden er i en alvorlig situasjon. Konferansen gjentar og forsterker bildet av at vi må snu den negative utviklingen på mange områder, og at vi hver og én kan delta på vårt nivå. I Norden ser vi at frivillige organisasjoner og utdanningsinstitusjoner tar utfordringene på alvor. Det finnes mange gode forsøk og tiltak i lokalmiljøene som kan løftes opp og synliggjøres:
I Finland er det nå over hundre studieringer der folk lærer og oppmuntrer hverandre til å leve enklere. Det er bare ett eksempel på hvordan kunnskap og bærekraftig utvikling lenkes sammen i organisasjoner og lokalmiljøer i hele Norden.

Nordisk Ministerråd har sin egen strategiplan: Hållbar utveckling – en ny kurs för Norden. Der fremheves viktigheten av kunnskap som grunnlag for bærekraftig utvikling i Norden. Det er tanker som kommer til å prege arbeidet mot en bærekraftig utvikling her hjemme, også etter at støvet har lagt seg for Rio+20.

Folkeopplysningens rolle
Bærekraftig utvikling er noe som angår oss alle, nasjonalt og globalt. Det er vår verden, og vi forplikter å bidra og dele, men for å oppnå resultater må vi ha kunnskapen til å se faresignalene i verden rundt oss, klokskapen til å vite at endring er mulig, og det samfunnsengasjementet som skal til for å tåle løsningene.

En oppfordring
RIO+20 er nødvendig selv om resultatet ikke blir de konkrete fremdriftsplanene som mange håper på. Konferansen, og arbeidet som gjøres rundt den, tiltrekker seg verdens blikk og aktiverer tanken om bærekraftig utvikling der den er vel så viktig – Nemlig på bakkeplan. Der ligger også min oppfordring til våre makthavere, både de tilstede i Rio, og de som jobber med miljø og utvikling på daglig basis her hjemme i Norge; sørg for at viktige forskningsresultater om miljø og utvikling når fram til folk, inspirer og synliggjør hverdagens evne til bærekraftig utvikling, og bidra til folkeopplysning i ordets rette forstand. Da er vi et godt stykke på veg.

Ellen Stavlund, assisterende generalsekretær i VOFO

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s