Potensiale for samarbeid om karriereveiledning

Gjennom tre år har Vox jobbet med kompetanseutvikling for god og systematisk karriereveiledning. Den etablerte Nasjonal enhet for karriereveiledning arbeider for å fremme tilgang til karriereveiledning for unge og voksne, og å styrke kvaliteten i karriereveiledningsarbeidet. Enheten har klokt nok utviklet rollen sin i dialog med praktikerne, slik at kompetansen som bygges har fundament i både teori og god praksis.
Målet har ikke bare vært å styrke rollen som veileder, men også å bygge opp karrieresentre rundt omkring i landet.

Nå finnes det faktisk 42 slike, spredt over hele landet, bare ikke i Finnmark.

Denne uken arrangerte VOX konferansen «Lokalt samarbeid om karriereveiledning – en konferanse om karrieresentre og partnerskap». Blant deltakerne var Kirsten Ramberg, daglig leder i VOFO Finnmark. Hun representerer det fylket som fortsatt mangler karrieresenter, og etter konferansen delte hun noen kloke betraktninger med oss.

Kirsten Ramberg (VOFO Finnmark) deltok på konferansen. Hun mener det finnes gode muligheter for samarbeid rundt karriereveiledning.

Kirsten Ramberg (VOFO Finnmark) deltok på konferansen. Hun mener det finnes gode muligheter for samarbeid rundt karriereveiledning.

Nå er det slik at dere i Finnmark må dele karrieresenter med Troms fylke. Er det holdbart, Kirsten Ramberg?
 – Nei, det er det ikke. Dette har vært veldig lærerike dager. Jeg har fått innsikt i hvordan et karrieresenter kan organiseres, hva veiledning er, og hvor stort behov det er for å få veiledning og hjelp til gode karrierevalg – Enten du er ung eller godt voksen. Det finnes så mange muligheter, og samfunnet og jobbmulighetene endrer seg så fort. Folk i Finnmark har like stort behov for veiledning som alle andre, i tillegg er avstandene store. Vi lærte her at tilgjengelighet er veldig viktig for brukerne, ikke minst den fysiske samtalen. Derfor trenger vi faktisk flere sentre i Finnmark.

Kan VOFO og studieforbundene ha en rolle i et karrieresenter?
– Absolutt, studieforbundene har mye kompetanse på opplæring for voksne. Og de er fleksible, raske og kan gi tilbudet der deltakeren er. Vi er gode både på opplæring til offentlig utdanning som fagbrev og fagskoler, og vi kan tilby kurs som ikke nødvendigvis gir eksamen, men en meningsfylt hverdag og god helse.

Vi har hørt mye om partnerskap. Kan VOFO være aktuell partner i karrieresentrene?
– Det er klart, men vi har ikke mye penger å legge inn. Så Terje Tønnesens modell for Telemark, der partnerskapet er bundet til NAV som eier, og der penger avgjør om du får være partner eller ikke, den gir ikke plass for VOFO. Men jeg likte Ofotenmodellen som Karin Fjeld fortalte om, med flere partnere med forskjellig kompetanse og nettverk, og med fylket som eier.

Du sier du har lært mye her og du ønsker deg karrieresenter i Finnmark. Hva gjør du nå?
– For det første har jeg truffet folk her fra Finnmark som det er svært nyttig for meg å komme i kontakt med, og jeg håper at vi kan utvikle den kontakten når vi kommer hjem. VOFO Finnmark ønsker å bidra til at folk i Finnmark får de samme lærings- og utviklingsmulighetene som ellers i landet. Nå har jeg fått innsikt i et viktig verktøy, det må vi samarbeide om å få brukt i Finnmark også.
I vårt fylke er det ca 50 % som hopper av videregående skole. Nå jobber politikerne med å omorganisere skolestrukturen slik at de skal forhindre det store frafallet. Men det må finnes alternative muligheter for dem også; veiledning, kurs/kompetanseopplæring/fagbrev og lignende. Her har VOFO og studieforbundene en viktig jobb å gjøre sammen med fylket, Nav og videregående opplæring. Karriereveiledning og opprettelsen av karrieresentre i Finnmark er en nødvendig del av dette arbeidet.

Intervjuer: Ellen Stavlund, assisterende generalsekretær i VOFO.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s