40 år i miljøets tjeneste

I følge Miljøverndepartementet selv var det helt riktig at vi fikk et eget departement for miljøsaker i 1972. Det var på høy tid rett og slett.

Image

Torbjørn Berntsen skryter av departementets arbeid under jubileumsseminar på Litteraturhuset. (Foto: Ellen Stavlund)

Grunn til å feire
I disse dager feirer departementet sine 40 år med flagget høyt hevet. Mange gode tiltak og resultater pryder CVn; Mjøsa er rein, vi fisker i Oslofjorden igjen, viktige naturområder tas vare på. Den gule skya over Grenland er borte, det er igjen stas å bade i Frierfjorden. Den var for 40 år siden helt uten liv. Vi sorterer avfallet. Over 80 prosent av avfallet blir gjenvunnet, og mer enn 90 prosent av alt farlig avfall samles inn. Altså nok å skryte av under jubileumsseminarene.

Utfordringer i kø
Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene.  Det er heller ikke mulig for et departement som har så mange kritiske røster å forholde seg til. Klimaendringer er den største utfordringen vi står overfor, det er vanskelig å motargumentere. Naturen selv viser oss at noe er i ferd med å skje. Men årsakene og virkemidlene er det mange meninger om. Torbjørn Berntsen (Miljøvernminister fra 1990 til 1997) understreket i sitt innlegg under ett av seminarene at alt dreier seg om mål og midler. Målet er totaløkologien og midlene er lover, forskrifter, sammenhengen mellom sentral og lokal styring og kunnskap. Og ansvaret er globalt. Med sin erfaring som referanse, presiserte den drevne politikeren, og lengstsittende miljøvernministeren, hvor nødvendig det er å samarbeide nasjonalt – og globalt.

Kunnskapsformidling er essensielt
VOFOs konklusjon etter å ha deltatt på to av seminarene, er at kunnskap og kunnskapsformidling er en grunnleggende og viktig faktor som bør få stor plass i det videre miljøarbeidet. Kunnskapen må nå fram til hver enkelt gjennom utdanning, folkeopplysning, frivillige organisasjoner og gode eksempler fra tiltak i nærmiljøene. Hver og en må få nok kunnskap til å forstå at egen innsats og holdning er like viktig som lover og forskrifter. Det må også Miljøverndepartementet ta ansvar for.

Ellen Stavlund, assisterende generalsekretær i VOFO

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized, VOFO mener og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s