80 år med VOFO

Det er i dag tirsdag 17. april 80 år siden VOFO ble stiftet under navnet Samnemnda for studiearbeid. Det skjedde altså i 1932. Bak stiftelsen av ”Samnemnda” sto Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF), som var etablert året før, og organisasjoner som Norges Husmorforbund (i dag Norges Kvinne- og Familieforbund), Noregs Ungdomslag, Noregs Mållag, Norges Bondelag, IOGT og andre avholdsorganisasjoner.

”Nemnda fikk straks et svært godt samarbeid med statens kontor for folkeopplysningsarbeid, og i 1936 ble det første statstilskuddet til studiearbeid ført opp i budsjettet. Tilskuddet ble gitt både til bokkjøp for studieringer og til den kursvirksomheten som Samnemnda satte i gang for å lære opp ringledere i organisasjonene”

Dette kan vi lese i boken Folkelig kulturarbeid – Det frivillige folkeopplysningsarbeid i Norge (Universitetsforlaget, 1956).

Mye vann har rent i havet siden den gang for 80 år siden, men sitatet beskriver at VOFO allerede fra starten fikk en profil som fortsatt langt på veg gjelder: VOFO skal arbeide for best mulig økonomiske vilkår for studieforbundene og voksnes læring bl.a. gjennom tilskudd i statsbudsjettene, og vi skal drive faglig utviklingsarbeid til beste for feltet, bl.a. gjennom VOFO Læring og Kompetanse. Nye begreper for det arbeid pionerene satte i gang på 1930-tallet.

I dag har VOFO en stab på 10 medarbeidere sentralt og ca. 15 hel og deltidsmedarbeidere regionalt – i VOFO i fylkene. De regionale VOFO-organisasjonene dekker alle fylkene og ble etablert gradvis fra omkring 1970.

VOFO var en sentral aktør da Norge fikk ”verdens første” lov om voksenopplæring i 1976, likeså da denne loven ble erstattet med en ny fra og med 2010. Studieforbundene er frivillig sektors læringsarena i Norge, VOFO deres felles nettverk og talerør.

Gratulerer med dagen!

Sturla Bjerkaker
Generalsekretær

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i jubileum og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s