Gode tilbud fram i lyset!

Undersøkelser gjort av Vox viser at studieforbundene er gode på offentlig opplæring. Tilbudene er tilgjengelige og fleksible, og det legges vekt på dyktige lærere.

Image

Sigrun Røstad (t.h.) og Randi Storli gjennomførte undersøkelsene og viser til de to nyttige rapportene og anbefalinger om oppfølging. Ørjan Lande Hansen deltok også, men er ikke med på bildet.

Forsvinner i statistikken
Voksenopplæringsloven gir studieforbundene et tydelig samfunnsoppdrag. Oppdraget er nedfelt i seks målområder. Ett av målområdene handler om å være tilbyder av formell, læreplanregulert opplæring. Studieforbundene gjør en god jobb, mener Vox. Problemet er at disse tilbudene bare delvis synliggjøres i statistikker som SSB sin eller den offentlige KOSTRA. Tilbudene faller mer eller mindre mellom to statistikkstoler.

Men Studieforbundene presterer
Vox ønsket informasjon om omfang av og kvaliteten i disse tilbudene og initierte to prosjekter: Studieforbund og norskopplæring og Studieforbund og videregående opplæring. Prosjektene stadfester at tre studieforbund er aktive tilbydere. De gjør en nødvendig og god jobb for å gi innvandrere mulighet til å få sin norskopplæring, og voksne en mulighet til å fullføre videregående opplæring. Det er viktig for studieforbundene at de tilbudene de gir, blir verdsatt og synliggjort. Derfor er utfordringene nettopp å finne verktøy som kan bidra til dette.

Ønsker sertifisering
Studieforbundene er i kraft av sin godkjenning gjennom Lov om Voksenopplæring automatisk godkjent som tilbyder av norskopplæring, mens andre private tilbydere må godkjennes spesielt. Studieforbundene som har deltatt i undersøkelsen kan tenke seg å bli sertifisert for opplæringen i norsk for innvandrere. De mener det vil styrke kvalitetene og gjøre det lettere å kommunisere med aktuelle mottakere av tilbudene. I begge undersøkelsene ønsker de et mer formalisert samarbeid med offentlige oppdragsgiver og mener det vil styrke kvalitetene og gjøre arbeidet mer forutsigbart.

Alle tilbudene må vises
Studieforbundenes tilbud er viktige både for enkeltindividet og for samfunnet og har fortjent synlighet. Derfor er en troverdig statistikk også for de tilbudene som ikke registreres under den vanlige tilskuddordningen helt nødvendig. Studieforbundenes gode tilbud bør ikke forbli en hemmelighet.

Du kan lese rapporten Studieforbund og norskopplæring her.
Du kan lese rapporten Studieforbund og videregående opplæring her.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Gode tilbud fram i lyset!

  1. Ikke nok med at vi må bli mer synlig, vi må få mer status. Status og synlighet henger sammen.
    Lise Kihle Gravermoen, Bygdefolkets Studieforbund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s