Ære være skoleslutteren Rannveig!

Rannveig A. Skjerve har et spennende innlegg om jaget på utdanning i Aftenposten 16. februar. Hun mener at det ikke er sånn at årene fra 16 til 19 år er de eneste årene i livet du kan ta videregående utdanning – og det har hun jo helt rett i!

Kunnskap må kunne hentes inn i alle aldre og på mange måter

Det er i dag mulig å ta videregående opplæring faktisk hele livet. Det er ideen med livslang læring, noe ikke minst Norge som kunnskapsnasjon er opptatt av. Det skal være mulig å lære hele livet, det skal være mulig å fornye kunnskap og å skaffe seg helt ny. Det er bra både for den enkelte og for samfunnet at det er slik. Men det er klart, det er ennå ikke slik at de forskjellige utdanningene er så fleksible og tilgjengelige at det er bare å hoppe på når du har lyst, tid eller økonomi. Det er et stykke fram! Jeg tror nok mange som hopper av videregående opplæring fordi de er skoleleie eller sliter på andre måter, vil oppdage at det kan være tøft å begynne på igjen. Motivasjonen kan være større, men hindringene flere.

Jeg tror også at det finnes flere som Rannveig, som har ønsker å gå sine egne veier, som har behov for å være skikkelig motiverte for å nå mål. Jeg sier ære være dem. Hvis kunnskapssamfunnet vårt skal mene noe med livslang læring, skal det nettopp være åpent for at kunnskap kan hentes inn i alle aldre og på mange måter.

Hvis kunnskapssamfunnet vårt skal mene noe med livslang læring, skal det nettopp være åpent for at kunnskap kan hentes inn i alle aldre og på mange måter.

Men så er det jo slik for mange at ikke viljen er like sterk, at motivasjonen for å hoppe av er litt diffus, arbeidslivet er ikke helt som forventet, og at det roter seg til litt. Da er det ikke like lett å sette seg på skolebenken igjen. Derfor synes jeg at samtidig som vi skal være åpne for Ranveigs løsning, skal vi også ta på alvor det hun beskriver, at det er stress å være tenåring, det er mange krav, du skal finne ut hvem du er, lære å gjøre egne prioriteringer, finne en plass i verden som er din. Og hun sier noe veldig viktig; det krever selvtillit å lære.
Tar dagens videregående opplæring nok hensyn til ungdommens ståsted og behov? Kunne videregående utdanning vært lagt opp slik at Rannveig, som tydeligvis er en reflektert person med vilje og innsikt, kunne vært motivert nok til å gjøre seg ferdig med en grunnutdanning det i dag ikke er greit å være foruten?

Det er stor bekymring i dag for at for mange hopper av. Gudmund Hernes skriver i sin rapport Gull av gråstein, tiltak for å redusere frafall i videregående opplæring (Fafo, 2010) at frafall er et stort problem, det omfatter en tredjedel av hvert elevkull. Han sier videre at frafall reduserer muligheten til jobb og øker sjansen for uføretrygd og et voksenliv utenfor arbeidslivet. Det er altså ikke lyse utsikter for de fleste. For Rannveig er det ikke slik. Hun fant sin egen veg, og det er poenget.

Innenfor rammen av livslang læring, trenger ikke videregående opplæring være et must for å bygge seg et godt liv, slik det kan oppleves i dagens debatt. Vi må akseptere og respektere andre valg, og det må legges til rette for det. Like viktig er det at videregående opplæring legges til rette slik at den gir selvtillit, lærelyst og prioriteringsevne for ungdommer i den mest sårbare perioden av sitt liv.

Livslang læring betyr et godt tilrettelagt kunnskapsgrunnlag som gir lærelyst hele livet.

Av: Ellen Stavlund, Assisterende generalsekretær, Voksenopplæringsforbundet

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s