Kampen om velferdsmodellen

Den politiske retorikken lot ikke vente på seg da Erna og Jens fikk lov til å åpne FAFOs konferanse med tittelen Høyredreining I Europa – retorikk eller realitet?
Ingen av dem vil at vi skal få det vanskeligere som borgere av et rikt land, velferdsmodellen skal bestå, men hvordan er fortsatt et ubesvart spørsmål.   Jens innrømmet i sitt sluttord at de politiske forskjellene kunne ses på som skip som seilte ut fra samme havn i samme retning, men langsomt legger inn hver sin kurs.

Jeg minnes godt at den norske (de aktuelle politikerne valgte å differensiere modellen, norsk, svensk osv.) modellen fremkalte dystre spådommer fra næringsliv og økonomer og konservative politikere for den saks skyld.  Den ble karakterisert som utdatert og økonomisk farlig. Den gjorde livet for lettvint for mange som lot seg friste til å være arbeidsløs, syk, for gammel, innvandrer; i det hele tatt til å være en belastning for samfunnet (eller kanskje for de som har definisjonsmakten?).

Så viser det seg altså at modellen har reddet oss.  På det store møtet i Genève fikk den så mye ros at selv Stein Erik Hagen tok eierskap i den.  I følge forskere fra flere lands påstander på FAFO konferansen kom Norge og de nordiske landene best ut av den siste økonomikrisen fordi det ligger en utjevningstanke i bunnen av den politiske styringen. Blant annet er skatt som delingsverktøy blitt stuerent og innføres i land som tidligere mente det var et overgrep mot friheten. Det har forresten ikke vært noe ukjent argument i Norge heller.

Men som en lyttende observatør til konferansens statistikker, fakta og forskning om nasjonal og global utvikling, ser jeg ingen grunn til ikke å ta på alvor at som regel vokser ingenting inn i himmelen.  Dessuten vet vi veldig godt (innerst inne) at vi lever i en tid da det ikke er mulig å isolere seg i sin vellykkethet.  En bærekraftig utvikling er avhengig av en hvers muligheter og håp for sitt liv, uansett hvor heldige man måtte være med fødested.

Også i Norge styrer retorikken mye av tankegangen vår, for tiden er det eldrebølgen, trygdebølgen og innvandrerbølgen som truer den økonomiske lykken.  Eldre må jobbe lenger, trygdede må i arbeid og innvandringen, må styres med hard hånd er tidens tale.

Det er behov for mye og god kunnskap for å gjennomskue retorikken og de bakenforliggende agendaer. Den kunnskapen er det ikke alle forunt å få, i Norden er vi heldige; et åpent, likeverdig samfunn gir lik adgang til kunnskap og informasjon. Og rett til å ta til motmæle. Det er grunnleggende verdier i et ekte demokrati. For uansett hvor mye plasseres i grupper, er vi enkeltindivider.

Fra venstre: Morten Bøås, Nerina Weiss, Peter Geschiere og Jacob Høigilt var alle på hver sin måte opptatt av at kunnskap er forståelse for årsaker og behov når livssituasjonen er preget av krig, vold, sult. Vi møter dem mest som den problematiske innvandreren.

Og menneskene er ikke så forskjellige; gamle, unge, syke, menn, kvinner, herfra eller derfra, alle har et grunnleggende behov for verdighet, respekt håp og muligheter. Det er det velferdsmodellen som vi er så stolte av skal ta vare på, det må ikke glemmes. Og utfordringene er globale, det må heller ikke glemmes, det koster på kort sikt å dele, men det er avgjørende for oss alle på lang sikt.

Dette er summen av den kunnskapen jeg hentet på FAFOs konferanse…

– Ellen Stavlund –

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s