Gammeldags bærekrafttenking?

Bærekraftkonferansen Solutions  – local, together avvikles i Turko i Finland i disse dager. Konferansen  byr på mange interessante temaer: mye miljøteknologi, hvordan effektivisere energiforbruk, bygge miljøvennlige byer og redusere CO2 utslipp.

VOFO og Idebankens workshop

Kirsten Paaby og Mads Nakkerud fra Idébanken i aksjon under workshopen

Denne gangen har også utdanning for bærekraft fått sin plass, endelig. I en workshop med hundre deltakere, som Idébanken og VOFO hadde ansvar for, ble flere eksempler på gode læringssituasjoner presentert.

VOFO la i sin presentasjon vekt på voksnes behov for å kunne delta, engasjere seg og lære. Et godt verktøy for å initiere gode tiltak er frivillige organisasjoner. Dette ble også understreket sterkt av Jonina Bjartmartz, tidligere miljøminister og minister for nordisk samarbeid på Island,  i en annen workshop. Generelt mener hun at terminologien og den tekniske vinklingen er en barriere for mange  til å forstå behovet for endringer. Politikere, byråkrater og eksperter må ha et ansvar for å motivere og inspirere enkeltborgeren og kommunisere ærlig og likeverdig.  Det er viktig for demokratiet. Hun viste bl.a. til undersøkelser som viser at kvinner globalt  er bærere av bærekraftig utvikling, men  at det ofte skjer i dagliglivet,  ikke er synlige nok, og dermed ikke tas i betraktning.

Prisvinnere

Vellykket, nordisk og gammeldags?

Jeg spør: er bærekraftig utvikling blitt en greie for idérike menn? Tirsdag delte arrangøren av konferansen ut en nordisk pris til de fire beste løsningene for å endre klimautviklingen. Ironisk nok var det bare menn som var prismottakere. Vi gratulerer prisvinnerne, bl a. den norske Catch Solar Energy AS, som ble nr 4,  prisene var fortjent. Men prisutdelingen ble en bekreftelse på Jonina Bjartmartz tanker. På veggen et bilde av unge, flotte, mennesker med nordisk utseende. En vakker kvinne som frontdekorasjon. På scenen  bare menn i sin beste alder. Kommentarene i salen var: Er ikke dette  gammeldags?

Uansett det er en utfording for oss alle; bærekraftig utvikling og  kampen for klimaet, må få en bredere dimensjon. Vi må sammen sørge for den kulturelle og økologiske dimensjon. Det er i tiden.

Ellen Stavlund, assisterende generalsekretær i VOFO

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s