Kunnskapsministeren og Høyere utdanningsministeren – med hver sin tolkning av loven!

Universitetet i Oslo nekter Folkeuniversitetets jusstudenter privatisteksamen. Dette har ført til mye debatt, og ikke en gang de to ministrene i Kunnskapsdepartementet synes å være enige om hva den nye voksenopplæringsloven egentlig innebærer! Dette kom fram i en interpellasjonsdebatt i Stortinget denne uka.

I debatten slo Forsknings og høyere utdanningsminister Tora Aasland fast at ”etter den gamle voksenopplæringsloven av 1976 med forskrift hadde universitetene og høyskolene en plikt til å godkjenne studieringer på høyere nivå. Dette ble ikke videreført i ny voksenopplæringslov med forskrift som trådte i kraft 1. januar 2010.” Dette står i motstrid til rundskrivet som Kunnskapsminister Kristin Halvorsens embetsverk sendte ut i desember 2009 – 1 måned før regelverket trådte i kraft! Der står det følgende: ”For ordens skyld vil departementet peke på at forskriften (til ny lov, red.anm.) ikke innebærer noen endring i adgangen til tilskudd for kurs på høyere nivå.”  Dette kan ikke tolkes annerledes enn at det kun er begrepene som er endret, fra ”studiering” til ”kurs”, og at studieforbundenes adgang til å tilby høyere utdanning skal være som før.

Uenighetene og uklarhetene går ut over studieforbundene, og Folkeuniversitetet spesielt. Konflikten mellom Universitets- og høyskoleloven og voksenopplæringsloven gjør de framtidige mulighetene til privatisteksamen for Folkesuniverstitetes jusstudenter svært usikker. Dette var bakgrunnen for interpellasjonen til Høyres Svein Harberg i Stortinget. VOFO krever en avklaring, og ber begge ministrene holde seg til det som er sagt i rundskriv F-16-09.

Reklamer

Om VOFO

VOFO er studieforbundenes interesseorganisasjon i Norge. Vi har 15 studieforbund som medlemmer, og jobber for deres rammevilkår. VOFO engasjerer seg i voksnes læring, og i denne bloggen skriver vi om det som opptar oss på dette feltet!
Dette innlegget ble publisert i VOFO mener. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s